Μαζική συμμετοχή στην πορεία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βάδισαν σήμερα στους δρόμους της Βαρκελώνης για την εθνική εορτή της Καταλονίας, σύμφωνα με την Αστυνομία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, μόλις τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα που μπορεί να ρίξει τη χώρα σε κρίση.

Οι ηγέτες της αποσχιστικής τοπικής κυβέρνησης είχαν καλέσει τους κατοίκους της Καταλονίας σε μαζική κινητοποίηση, τονίζοντας ότι αυτό θα προσδώσει λαϊκή νομιμοποίηση στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Πολλοί διαδηλωτές έφεραν την κίτρινη και κόκκινη σημαία της Καταλονίας, φορούσαν κίτρινες μπλούζες, και φώναζαν συνθήματα όπως «Θα γίνουμε ελεύθερη χώρα». Η σημερινή ημέρα μνημονεύει την ήττα των καταλανικών στρατευμάτων από τα στρατεύματα του βασιλιά Φιλίππου V, τον 18ο αιώνα.

Οι αποσχιστές ηγέτες στη Βαρκελώνη φαντάζουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους, μολονότι το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έχει αναστείλει το ψήφισμα της καταλανικής Βουλής που προκηρύσσει το δημοψήφισμα και ορίζει ότι εάν επικρατήσει το «Ναι» η περιοχή θα ανεξαρτητοποιηθεί εντός 48 ωρών – ανεξαρτήτως συμμετοχής.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, βάσει του Συντάγματος η Ισπανία είναι αδιαίρετη και μόνο η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη έχει το δικαίωμα να προκηρύσσει δημοψηφίσματα. Ωστόσο, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας επικαλούνται το αναφαίρετο δικαίωμα της δημοκρατικής έκφρασης.

Παράλληλα, οι κεντρικές εισαγγελικές Αρχές έχουν κινηθεί εναντίον των μελών της καταλανικής κυβέρνησης που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και έχει προειδοποιήσει τους δημάρχους της επαρχίας ότι το καθήκον τους είναι να εμποδίσουν την ψηφοφορία, όμως πολλοί αιρετοί έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν τη χρήση των δημοτικών κτηρίων για το δημοψήφισμα.

Η Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει εφόδους σε γραφεία εφημερίδων και σε τυπογραφεία που τυπώνουν οτιδήποτε που σχετίζεται το δημοψήφισμα.
Πηγή: skai.gr