Βόρεια Κορέα: Οι ΗΠΑ θα «πληρώσουν ακριβά» την υστερία της Χέίλι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «πληρώσουν ακριβά» για τη δήλωση της πρεσβευτού τους στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, ότι η Βόρεια Κορέα «ικετεύει για πόλεμο».

Αυτό διαμήνυσε σήμερα η Πιονγκγιάνγκ μέσω του κρατικού πρακτορείου της KCNA, ανεβάζοντας εκ νέου στα ύψη τον πόλεμο ανακοινώσεων με την Ουάσιγκτον.

Σε τηλεγράφημά του, το KCNA χρησιμοποιεί βαρύτατες εκφράσεις κατά της κ. Χέιλι, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις της έγιναν σε «κρίση υστερίας» κι αποκαλώντας την «πολιτική πόρνη» η οποία περιφέρει τη «φούστα» της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η νέα βορειοκορεατική απειλή ήλθε εν μέσω ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται για νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, μετά τις δύο επιτυχημένες εκτοξεύσεις του Ιουλίου, αλλά και στον απόηχο της πυρηνικής δοκιμής της Κυριακής, που ήταν σαφώς ισχυρότερη από τις πέντε προηγούμενες.

Η νέα δοκιμή δεν αποκλείεται να λάβει χώρα μέσα στις επόμενες ώρες, με δεδομένο ότι το Σάββατο η απομονωμένη χώρα γιορτάσει την 69 επέτειο από την ίδρυσή της, εθνική εορτή που συνήθως συμπίπτει με επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που, μεταξύ άλλων, θα απαγορεύει την πώληση πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, πλήττοντας σοβαρά την οικονομία της. Η Κίνα μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βορρά, έχει δηλώσει ανοιχτή στην επιβολή νέων ποινών, αποφεύγοντας όμως να ενστερνιστεί την αμερικανική πρόταση για εμπάργκο.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα προτιμούσε να μην καταφύγει στη στρατιωτική βία κατά της Πιονγκγιάνγκ, όπως απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμου.

Ο Βορράς από την πλευρά του έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί προτού οι ΗΠΑ θέσουν τέλος στις «εχθρικές» πολιτικές τους.
Πηγή: skai.gr