Γερμανία: «Πυρά» στελέχους του CDU σε Γκάμπριελ για Ουκρανία και Ρωσία

Βολές κατά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ίγκμαρ Γκάμπριελ εξαπέλυσε χθες στέλεχος των συντηρητικών της καγκελαρίου Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι πλήττει την αξιοπιστία της χώρας όταν διατείνεται ότι οι κυρώσεις που εφαρμόζονται σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσαν να αρθούν δίχως η Μόσχα να έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο Γκάμπριελ, εκ των ηγετικών στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), είπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει νόημα το Βερολίνο να περιμένει να εκπληρωθούν όλοι οι όροι των συμφωνιών ειρήνης του Μινσκ πριν αρχίσει να χαλαρώνει τις κυρώσεις.

«Ας εφαρμοστεί τουλάχιστον μια εκεχειρία κι ας αποσυρθούν τα βαριά όπλα, κατόπιν μπορούμε να άρουμε τις κυρώσεις ως επιβράβευση και να βοηθήσουμε την ανατολική Ουκρανία με την ανοικοδόμηση», φέρεται να είπε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Άνκλαμ την Τρίτη.

Ο Γιούργκεν Χαρτ, μέλος της Μπούντεσταγκ και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, έκρινε ότι η τοποθέτηση αυτή του Γκάμπριελ είναι διαμετρικά αντίθετη από τη γερμανική πολιτική, η οποία προβλέπει ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας ειρήνης η οποία είχε συναφθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

«Τα σχόλια του Γκάμπριελ εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσον τηρεί την υπεύθυνη εξωτερική πολιτική του συνασπισμού του οποίου ηγείται η καγκελάριος Μέρκελ», είπε ο Χαρτ.

Πρόσθεσε ότι ο Γκάμπριελ θέτει ταυτόχρονα σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της συμφωνίας του Μινσκ, για την οποία μεσολάβησαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν ήταν σε θέση να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο με την τοποθέτηση του επικεφαλής του απομαγνητοφωνημένη, καθώς όπως εξήγησε τα σχόλια του Γκάμπριελ έγιναν σε μια πολιτική εκδήλωση και όχι κατά την επίσημη άσκηση των καθηκόντων του.

Η Άγγελα Μέρκελ—η οποία αναμένεται να επανεκλεγεί καγκελάριος την 24η Σεπτεμβρίου—επανέλαβε τον περασμένο μήνα τη θέση της ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο αφού τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία του Μινσκ.

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς από τη μια και από την άλλη φιλορώσους αυτονομιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι στέλνει στρατιώτες και βαρύ οπλισμό στην περιοχή για να υποστηρίξει τους φιλορώσους αντάρτες, κάτι που η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα.

Πηγή: skai.gr