Η Κίνα δέχεται την επιβολή νέων κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα είναι η Κίνα, μετά την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, όπως δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

«Με δεδομένες τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, η Κίνα συμφωνεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να απαντήσει περαιτέρω λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα», είπε ο κ. Γουάνγκ σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας διευκρίνισε ωστόσο ότι οι κυρώσεις είναι μόνο το «μισό κλειδί» για την επίλυση της κρίσης, καθώς θα πρέπει να συνοδεύονται από διάλογο και διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Γουάνγκ δεν αποσαφήνισε εάν το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να στηρίζει το προσχέδιο ψηφίσματος που έχουν διανείμει οι Ηνωμένες Πολιτείες στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και προβλέπει εμπάργκο στο εμπόριο πετρελαίου και κλωστοϋφαντουργικών από τη Βόρεια Κορέα.

Για ενδεχόμενο «αυτόνομης» επιβολής κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, έκανε λόγο νωρίτερα η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στον απόηχο της έκτης πυρηνικής δοκιμής του Βορρά, η κ. Μογκερίνι επισήμανε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον ένα «διαφορετικό επίπεδο απειλής», που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και τους μηχανισμούς για την αποτροπή εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής.
Πηγή: skai.gr