Κλείσιμο

Εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και κυρώσεις στον Κιμ προωθούν οι ΗΠΑ

Εμπάργκο που θα στοχεύει το εμπόριο πετρελαίου και κλωστοϋφαντουργικών της Βορείου Κορέας επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος που διανεμήθηκε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Tο προσχέδιο, που έχουν δει το πρακτορείο Reuters και η «Wall Street Journal», περιλαμβάνει επίσης ποινές σε βάρος του ίδιου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ουν, όπως δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και παγκόσμια ταξιδιωτική απαγόρευση.

Το εμπάργκο θα συνιστά
το σημαντικότερο πλήγμα έως τώρα για τη βορειοκορεατική οικονομία, χτυπώντας τόσο τις ένοπλες δυνάμεις, τις υποδομές του καθεστώτος και τον μηχανισμό προπαγάνδας του.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσει τη στήριξη της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ χθες Τετάρτη, με την κινεζική πλευρά να τονίζει ότι ο διάλογος είναι η μόνη οδός επίλυσης της κρίσης, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Σι τόνισε ότι το Πεκίνο εργάζεται ακατάπαυστα για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ ο κ. Τραμπ από την πλευρά του στάθηκε στον «σημαντικό ρόλο» που διαδραματίζει η Κίνα όσον αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ.

Το εμπάργκο

Με βάση το προσχέδιο των κυρώσεων που διένειμαν οι ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και οι πολίτες τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν αργό πετρέλαιο, διειλημμένα πετρελαιοειδή και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο Βορρά, ουσιαστικά υποχρεώνοντας την Πιονγκγιάνγκ να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας.

O Βορράς δεν θα έχει επίσης τη δυνατότητα να εξάγει ή να μεταφέρει προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, χάνοντας έσοδα και σκληρό συνάλλαγμα.

Σε συνδυασμό με την απαγόρευση που επιβλήθηκε στις αρχές Αυγούστου την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών από τη Βόρεια Κορέα, οι νέες κυρώσεις έχουν τη δυνατότητα να στερήσουν μεγάλο όγκο εσόδων από το βορειοκορεατικό καθεστώς.

Επιπλέον, πέραν του κ. Κιμ, οι κυρώσεις στοχεύουν και άλλα ανώτατα στελέχη του καθεστώτος, ανάμεσά τους την ηγεσία του υπουργείου που ελέγχει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: skai.gr