Η ΕΕ απειλεί με πρόστιμα τις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας προτίθεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι τρεις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες δεν αρχίσουν να δέχονται μετεγκαταστάσεις προσφύγων τις επόμενες εβδομάδες, διαμήνυσε ο επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ποινές, κυρίως πρόστιμα.

Η προειδοποίηση του έλληνα επιτρόπου ήλθε λίγες ώρες αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολό τους τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας εναντίον του μηχανισμού υποχρεωτικού διαμοιρασμού προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Εάν τα κράτη-μέλη που δεν έχουν προβεί σε καμία μετεγκατάσταση ή δεν έχουν υποδεχτεί [πρόσφυγες] εδώ και πολύ καιρό δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε το ύστατο βήμα […] και να παραπέμψουμε την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να ακολουθήσουν τιμωρητική γραμμή απέναντι στα κράτη-μέλη που έως τώρα δεν έχουν υποστηρίξει το πρόγραμμα, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι ανατολικοευρωπαίοι θα πρέπει να επιδείξουν «αλληλεγγύη τώρα».

Λήξη δεν σημαίνει λήξη

Το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων εκπνέει στις 26 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο επίτροπος, αυτό δεν θα αναιρέσει την υποχρέωση των κρατών-μελών να δεχτούν όλους τους πρόσφυγες που δικαιούνται να υπαχθούν στο μηχανισμό και θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα ή την Ιταλία έως την εν λόγω ημερομηνία.

«Η επιτυχία του προγράμματος μετεγκαταστάσεων θα μετρηθεί με βάση το εάν τα κράτη-μέλη θα διαμοιράσουν όλους όσους βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία και μπορούν να υπαχθούν [στο πρόγραμμα]», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. «Όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει τώρα να εστιάσουν στις υποχρεώσεις τους».

Έως και 4.800 κατάλληλοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα φιλοξενούνται περίπου 2.800 πρόσφυγες που μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό μετεγκαταστάσεων, ενώ ακόμα 2.000 αναμένεται να ενταχθούν αφού ελεγχθούν οι αιτήσεις τους.

Περίπου 7.200 πρόσφυγες που είναι κατάλληλοι για το πρόγραμμα έχουν φτάσει φέτος στην Ιταλία, αλλά εξ αυτών έως τώρα έχουν καταγραφεί μόνο 4.000, όπως είπε ο επίτροπος.

Το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων είχε αρχικά ως στόχο τον διαμοιρασμό 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, όμως λιγότερο από έναν μήνα πριν τη λήξη οι μετεγκαταστάσεις μόνο προσεγγίζουν τις 28.000.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ωστόσο ότι ο αριθμός 120.000 δεν είναι πλέον ο πραγματικός στόχος, καθότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας μείωσε κατά περίπου 97% τις αφίξεις στην Ελλάδα ενώ οι περισσότεροι αφιχθέντες στην Ιταλία είναι μετανάστες και συνεπώς δεν δικαιούνται μετεγκατάσταση.
Πηγή: skai.gr