Ενοχή Άσαντ για τη χημική σφαγή στη Χαν Σεϊχούν βλέπει ο ΟΗΕ

Στοιχεία ότι το συριακό καθεστώς Άσαντ ήταν υπεύθυνο για την πολύκροτη χημική επίθεση στον οικισμό Χαν Σεϊχούν, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 83 αμάχων, παρουσίασαν ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών.

Η σφαγή είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Ανάμεσά στα θύματα βρίσκονταν και μικρά παιδιά.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ εκτιμούν ότι με βάση τα έως τώρα στοιχεία ο βομβαρδισμός της 4ης Απριλίου με αέριο σαρίν πραγματοποιήθηκε από τη συριακή Αεροπορία.

Η Δαμασκός απορρίπτει τις καταγγελίες περί εμπλοκής της στον βομβαρδισμός της Χαν Σεϊχούν, καθώς υποστηρίζει ότι έχει παραδώσει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο, στο πλαίσιο της αμερικανορωσικής συμφωνίας που επετεύχθη το 2013.

Προγενέστερες έρευνες πάνω στο μακελειό στη Χαν Σεϊχούν είχαν συμπεράνει τη χρήση σαρίν όμως είχαν αποφύγει να αποδώσουν ευθύνη για την επίθεση.

Ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό της Χαν Σεϊχούν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εκτόξευση πυραύλων εναντίον της αεροπορικής βάσης από την οποία πιστεύεται ότι απογειώθηκε το συριακό βομβαρδιστικό.

Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, έχει υποστηρίξει ότι το συριακό αεροσκάφος βομβάρδισε μονάδα παραγωγής χημικών όπλων που ήλεγχαν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.
Πηγή: skai.gr