Κλείσιμο

Η Βόρεια Κορέα απειλεί με νέα «δωράκια» τις ΗΠΑ

Νέα απειλή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σύντομα ενδέχεται να λάβουν κι άλλα «δωράκια» απηύθυνε η Βόρεια Κορέα.

«Οι ΗΠΑ θα λάβουν κι άλλα δωράκια από τη χώρα μου όσο βασίζονται σε προκλήσεις και μάταιες προσπάθειες να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο πρέσβης της Πιονγκγιάνγκ στα Ηνωμένα Έθνη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Την Κυριακή ο Βορράς προέβη στην έκτη και ισχυρότερη έως σήμερα πυρηνική δοκιμή στην ιστορία του, τον Ιούλιο πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων, ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχουν ενδείξεις ότι ετοιμάζεται για μία ακόμα πυραυλική δοκιμή με βλήμα μεγάλου βεληνεκούς.

Ο πρέσβης υποστήριξε πως οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ είναι μέτρα «αυτοάμυνας», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Η νέα βορειοκορεατική απειλή έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για την επιβολή νέων, αυστηρών κυρώσεων σε βάρος του Βορρά. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να στοχοποιηθούν πυλώνες της οικονομίας, όπως οι εισαγωγές πετρελαίου και η απασχόληση βορειοκορεατών εργατών στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διακοπής εμπορικών σχέσεων με χώρες που «κάνουν δουλειές» με τη Βόρεια Κορέα, προειδοποίηση που η Κίνα έχει απορρίψει ως «απαράδεκτη» και «άδικη».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκε νωρίτερα κατά τις επιβολής νέων ποινών, λέγοντας ότι δεν θα είχαν αποτέλεσμα, καθώς δεν θα επηρέαζαν τον τρόπο σκέψης του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Εκτίμησε ότι ο Βορράς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της εφόσον δεν αισθάνεται ασφαλής, προσθέτοντας ότι το καθεστώς Κιμ Γιόνγκ-ουν έχει κατά νου το ταπεινωτικό τέλος του Σαντάμ Χουσέϊν, που δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής και ανατράπηκε από τις ΗΠΑ το 2003.
Πηγή: skai.gr