Γερμανία: Η Μέρκελ νίκησε τον Σουλτς στην τηλεμαχία

Στο πρώτο και μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, που μεταδόθηκε από τέσσερα γερμανικά κανάλια (ARD, ZDF, SAT.1 και RTL) και το οποίο παρακολούθησαν σχεδόν 20 εκατομμύρια πολίτες, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις της πλειοψηφίας των τηλεθεατών, όπως δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Eιδικότερα βάσει των στατιστικών στοιχείων το 55% των τηλεθεατών θεωρεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ στη γενική εικόνα ήταν πιο πειστική στην τηλεοπτική αναμέτρηση έναντι ενός 35% που θεωρεί τον Μ. Σουλτς πειστικότερο.

Kαι στα ειδικότερα θέματα η νυν καγκελάριος προηγείται του αντιπάλου της. Ειδικότερα το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έπεισε περισσότερο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ, έναντι ενός μόνο 30% που έκρινε ότι ο Σουλτς ήταν πειστικότερος. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 64% θεωρεί τη Μέρκελ πιο ικανή, ενώ τον Σουλτς μολις το 20%. Στο θέμα της προσφυγικής πολιτικής η διαφορά είναι μικρότερη, με τη Μέρκελ να έχει πιο «πειστική επιχειρηματολογία» σύμφωνα με το 44%, έναντι ενός 39% των τηλεθεατών που θεωρεί ότι καλύτερος στο θέμα αυτό εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς. Mόνο στο ερώτημα «ποιος υποψήφιος καγκελάριος είναι πιο κοντά στους πολίτες», ο Μάρτιν Σουλτς προηγείται με 55% έναντι της Μέρκελ με 24%.

Πιο μικρή διαφορά βλέπει από την πλευρά της δημοσκόπηση του πολιτικού βαρομέτρου του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Wahlen στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, με το 32% να θεωρεί ότι η Άγκελα Μέρκελ τα πήγε καλύτερα και το 29% ο Μάρτιν Σουλτς.

Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο

Δίχως αμφιβολία τα δύο θέματα που μονοπώλησαν το μεγαλύτερο μέρος της αποψινής τηλεμαχίας ήταν οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες εδώ και καιρό βρίσκονται σε βαθιά κρίση καθώς και το προσφυγικό/ μεταναστευτικό. Αναφορικά με τις τεταμένες σχέσεις Γερμανίας-Toυρκίας ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι: «Αν εκλεγώ καγκελάριος θα διακόψω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ». Αναφερόμενος στους δύο Γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν πριν λίγες μέρες στην Αττάλεια τόνισε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο, όπου θα πρέπει να διακοπούν οι οικονομικές σχέσεις, οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε πιο διστακτική απέναντι σε μια διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Toυρκίας. Τόνισε ότι για τη διακοπή απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, δεσμεύθηκε ωστόσο να συνομιλήσει με τους ομολόγους της με σκοπό την υιοθέτηση κοινής γραμμής στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι την Παρασκευή συμφώνησε με τον σοσιαλδημοκράτη υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να μη ζητήσει για την ώρα τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Ούτως ή άλλως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν προς το παρόν παγώσει», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Εντούτοις η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διακοπής της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της άσκησης οικονομικών πιέσεων προς την Τουρκία, με στόχο την απελευθέρωση των Γερμανών πολιτών που κρατούνται στην Τουρκία. Έκανε ακόμη λόγο για τον περιορισμό των εγγυήσεων που χορηγεί το γερμανικό δημόσιο στις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Τέλος, δεν απέκλεισε την έκδοση αυστηρότερο ταξιδιωτικών συστάσεων για την Τουρκία.

Λάθη στο προσφυγικό επέρριψε στη Μέρκελ ο Σουλτς


Στην ενότητα του προσφυγικού, ο Μάρτιν Σουλτς επέρριψε στην καγκελάριο λάθη και παραλείψεις στο απόγειο της κρίσης το 2015. Σύμφωνα με τον Μ. Σουλτς ήταν λάθος το ότι η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε μονομερώς το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, αν και θεωρεί ότι ήταν σωστή απόφαση το άνοιγμα των συνόρων, εκτιμά ότι παραμένει ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Απαντώντας στον Μάρτιν Σουλτς η Άγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της απόφασής της για άνοιγμα των γερμανικών συνόρων στους πρόσφυγες. Επανέλαβε τη θέση της ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποτελούν απειλή για τη Γερμανία και τόνισε ότι το 2015 η ίδια κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Στο υπόλοιπο ντιμπέιτ τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να πάρουν θέση οι δύο υποψήφιοι για την καγκελαρία αφορούσαν την εσωρική ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τα σκάνδαλα στους κόλπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας -της ατμομηχανής της γερμανικής οικονομίας- αλλά και θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό. Ιδιαίτερα στο τελευταίο πεδίο, ενδιαφέρον προκαλεί η κατηγορηματική απόρριψη της καγκελαρίου Μέρκελ της σύνταξης στα 70 χρόνια, παίρνοντας έτσι απόσταση από την πρόταση του υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε για δυνητική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη Γερμανία.

Σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών

Σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες ο Μάρτιν Σουλτς απέφυγε να απαντήσει εάν το κόμμα του θα συνέχιζε τη συνεργασία με τους Συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ. Εκτός αυτού δεν πήρε θέση στο θέμα μιας ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με την Αριστερά. Σημείωσε πάντως σε περίπτωση ήττας θα παραμείνει στο τιμόνι των Σοσιαλδημοκρατών. Όσον αφορά την Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε μόνο κάθε συνεργασία με το ακραίο λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και την Αριστερά.
Πηγή: Πηγή: DW - dpa, ΑRD, ZDF / Δήμητρα Κυρανούδη