Κλείσιμο

Μέρκελ και Σουλτς κοντράρονται στο μοναδικό ντιμπέιτ στη Γερμανία

Ενώπιος ενωπίω στο μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας θα τεθούν σήμερα στη Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς.

Η τηλεμαχία θα αρχίσει στις 21:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος και θα διαρκέσει περίπου 90 λεπτά.

Το ντιμπέιτ είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τον κ. Σουλτς να βελτιώσει τη θέση του πριν τις κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου, με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διμήνου θέλουν τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ να προηγούνται με περισσότερες από 15 μονάδες.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα για τον κ. Σουλτς είναι ότι οι περισσότεροι Γερμανοί δεν τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για την επίδοσή του στο ντιμπέιτ. Σύμφωνα με έρευνα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ARD, το 64% των ψηφοφόρων προβλέπει επικράτηση της κ. Μέρκελ στην τηλεμαχία, ενώ μόλις το 17% προβλέπει δική του νίκη.

Οι ερωτήσεις του ντιμπέιτ αναμένεται να καλύψουν ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το σκάνδαλο αλλοίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων γερμανικών αυτοκινήτων, η προσφυγική κρίση και η τρομοκρατία.

Στο διεθνές μέτωπο, οι δύο κύριοι διεκδικητές της καγκελαρίας αναμένεται να ερωτηθούν για τις προτάσεις μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, για τις σχέσεις με τη Ρωσία υπό τη σκιά της ουκρανικής κρίσης.

Ιδιαίτερη θέση στο ντιμπέιτ αναμένεται να καταλάβουν οι σχέσεις του Βερολίνου με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Περίπου 15 με 20 εκατομμύρια τηλεθεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa.
Πηγή: skai.gr