Βοήθεια $7,9 δισ. ζήτησε ο Τραμπ για τις περιοχές που χτύπησε ο Χάρβεϊ

Την αποδέσμευση 7,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως πρώτη βοήθεια για τις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας και τη Λουιζιάνα ζήτησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το Κογκρέσο.

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας, περίπου $7,4 δισεκ., θα ενισχύσει την ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA), ενώ τα υπόλοιπα $450 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή δανείων στήριξης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Περισσότερα από 436.000 νοικοκυριά έχουν ζητήσει έως τώρα βοήθεια από τη FEMA, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, και το έργο αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, καθώς οι τοπικές κοινωνίες μετρούν τις πληγές του.

Το Κογκρέσο επιστρέφει από το θερινό διάλειμμά του την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να εγκρίνει γρήγορα το αίτημα του κ. Τραμπ, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται για δεύτερη φορά την πολιτεία του Τέξας ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι
έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας και των πλημμυρών, αν και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα υπερβεί τους 50.

Ο Χάρβεϊ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου του Τέξας και βλάβες στο εργοστάσιο χημικών προϊόντων της εταιρείας Arkema, που παραγάγει οργανικό υπεροξείδιο βορειοανατολικά της πόλης του Χιούστον.

Η γαλλική εταιρεία προειδοποίησε ότι περαιτέρω εκρήξεις είναι σχεδόν αναπόφευκτες, καθώς τα εναπομείναντα εμπορευματοκιβώτια κινδυνεύουν άμεσα να παραδοθούν στις φλόγες. Η φωτιά στη μονάδα έχει απελευθερώσει επικίνδυνα αέρια στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό.

Η μητροπολιτική περιοχή του Χιούστον είναι και το «επίκεντρο» των ζημιών. Πρόκειται για ζώνη με ΑΕΠ εφάμιλλο της Αργεντινής.

Το αίτημα Τραμπ στο Κογκρέσο επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη αύξησης του ορίου δανεισμού από το Κογκρέσο, καθώς διαφορετικά είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε τον Οκτώβριο η Ουάσιγκτον θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της, όπως το δημόσιο χρέος και τη μισθοδοσία του ομοσπονδιακού προσωπικού.
Πηγή: skai.gr