«Καμία αποφασιστική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Με πολλές κρίσιμες διαφορές να παραμένουν αγεφύρωτες ολοκληρώθηκε την Πέμπτη ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία να ανταλλάσσουν αιχμηρά σχόλια όσον αφορά την πορεία των συζητήσεων.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι «δεν καταγράφηκε αποφασιστική πρόοδος σε οποιαδήποτε από τα κύρια ζητήματα» που αφορούν τους όρους του διαζυγίου, και προειδοποίησε πως ο χρόνος «κυλά γρήγορα» προς την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 29 Μαρτίου του 2019.

Ο βρετανός υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι κατά τις τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες υπήρξε «κάποια απτή πρόοδος», όμως προσέθεσε δηκτικά ότι η Κομισιόν θα πρέπει να επιδείξει περισσότερη «ευελιξία και φαντασία» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Δύσκολο χρονοδιάγραμμα ως τον Οκτώβριο

Η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε σε πλήρες «ναυάγιο». Μεταξύ άλλων, υπήρξε σύγκλιση ή και συμφωνία για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που κατοικούν σε συνοριακές περιοχές, για τη διατήρηση δικαιωμάτων περίθαλψης και ασφάλισης συνταξιούχων που κατοικούν στην ΕΕ και τη Βρετανία.

Ωστόσο, το συνεχιζόμενο χάσμα στα κυριότερα ζητήματα – όπως ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία – σημαίνει πως τα χρονικά περιθώρια έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Οκτωβρίου στενεύουν. Αυτό εγείρει το ενδεχόμενο οι 27 ηγέτες να μην εγκρίνουν τη μετάβαση της διαπραγμάτευσης στην κρίσιμη φάση της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Μπαρνιέ τόνισε με νόημα πως με τους σημερινούς ρυθμούς «βρισκόμαστε μακριά από την ‘επαρκή πρόοδο’» στους όρους του Brexit, την οποία έχουν θέσει ως προϋπόθεση οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών ώστε να δεχτούν τον αναπροσανατολισμό των επαφών στην μελλοντική σχέση με το Λονδίνο.

Επισήμανε μάλιστα πως αυτό που προέχει για την ΕΕ είναι η ποιότητα της συμφωνίας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο χρόνος βρίσκεται στο πλευρό των 27 και ότι ο ίδιος δεν θα συναινέσει σε βεβιασμένες προτάσεις μόνο και μόνο για να βρεθεί μία λύση πριν τη Σύνοδο του Οκτωβρίου.

Έως τη Σύνοδο του Οκτωβρίου θα μεσολαβήσουν δύο ακόμα γύροι διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ντέιβις από την πλευρά του υποστήριξε επανειλημμένα στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι ορισμένα από τα ζητήματα της εξόδου, που βρίσκονται επί τάπητος στη σημερινή φάση της διαπραγμάτευσης, είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα» με το κομμάτι της μελλοντικής σχέσης.

«Δεν προσπαθούμε να κόψουμε δρόμο προς τα εμπρός ούτε να ξανανοίξουμε παλαιότερες συζητήσεις. Το ζητούμενο είναι πραγματιστικά να κινήσουμε την πρόοδο που θέλουμε να δούμε», προσέθεσε.

Κόντρα για τον λογαριασμό

Κύριο σημείο διαφωνίας παραμένει το χρηματικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο ώστε να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του προς την ΕΕ – «λογαριασμός» που οι Βρυξέλλες διαρρέουν ότι κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μπαρνιέ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι πλέον αναγνωρίζει ως νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις μόνο τις συνεισφορές που θα πρέπει να κάνει στον κοινοτικό προϋπολογισμό έως την έξοδό της από την ΕΕ, δηλαδή έως το 2019.

Από τη σκοπιά της Κομισιόν, διευκρίνισε, οι οφειλές του Λονδίνου θα πρέπει να περιλαμβάνουν εγγυήσεις για δάνεια στην Ουκρανία, βοήθεια προς αφρικανικές χώρες, κοινοτικά προγράμματα και άλλα.

Ο κ. Ντέιβις είπε ότι υπήρξαν «σκληροί διαξιφισμοί», προσθέτοντας όμως ότι οι βρετανοί φορολογούμενοι περιμένουν κάτι τέτοιο.

Τα έγγραφα θέσεων που έχει δημοσιοποιήσει έως τώρα το Λονδίνο δεν δίνουν σαφή εικόνα όσον αφορά το ποσό που υπολογίζει ότι θα πρέπει να καταβάλει ούτε το τι θα πρέπει να περιλαμβάνεται. Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι κανένα από τα βρετανικά έγγραφα δεν δίνει ικανοποιητικά πλήρεις απαντήσεις.

Ο κ. Μπαρνιέ κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι θέλει μεν να θεσπίσει ένα δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο για προϊόντα και υπηρεσίες όμως απαιτεί από την Ευρώπη να το δεχτεί «αυτόματα», κάτι που χαρακτήρισε «αδύνατο». «Δεν μπορείς να είσαι εκτός της ενιαίας αγοράς και να διαμορφώνεις την νομική της τάξη», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης