Βενεζουέλα: Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται οι «προδότες» της αντιπολίτευσης

Η νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ζήτησε χθες Τρίτη να προσαχθούν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της προδοσίας οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ στη χώρα.

Τα μέλη της Συνέλευσης που μέσα σε αυτόν τον μήνα ανέλαβαν τις εξουσίες του κοινοβουλίου, ενέκριναν ένα διάταγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την καταδίκη όσων ενθάρρυναν τις «ανήθικες ενέργειες» εις βάρος του λαού της Βενεζουέλας.

Η Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα επέβαλε οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της «δικτατορίας» του Νικολά Μαδούρο. Μεταξύ των κυρώσεων είναι και η απαγόρευση αγοράς νέων ομολόγων που εκδίδει η κυβέρνηση ή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είχε καταγγείλει την κίνηση αυτή των ΗΠΑ ως παράνομη και είχε τονίσει ότι στόχος της είναι να στραγγαλίσει την οικονομία της χώρας και να την οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Μπορεί στο διάταγμα της Συντακτικής Συνέλευσης να μην αναφέρονται ονόματα, όμως πολλοί έχουν κατηγορήσει μέλη της αντιπολίτευσης και κυρίως τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόργκες και τον αντιπρόεδρο Φρέντι Γκεβάρα.

Σημειώνεται ότι ο ποινικός κώδικας της Βενεζουέλας προβλέπει ποινή κάθειρξης 20 με 30 χρόνια για το αδίκημα της προδοσίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες που είναι ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει από τον επικεφαλής εισαγγελέα και το Ανώτατο Δικαστήριο, να ξεκινήσουν αμέσως έρευνες.

Η γενική εισαγγελέας της χώρας Λουίζα Ορτέγκα, η οποία είχε μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες με τον πρόεδρο της χώρας, καθαιρέθηκε από την ολομέλεια της Συντακτικής Συνέλευσης και αντικαταστάθηκε από τον υποστηρικτή του προέδρου Μαδούρο, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 25 Αυγούστου υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, που αφορούν τα κρατικά ομόλογα της χώρας και την κρατική πετρελαϊκή εταιρία ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. 
Πηγή: skai.gr