HΠΑ: Χωρίς περιορισμούς η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην αστυνομία

Με εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταργεί επίσημα τους περιορισμούς που είχε επιβάλει ο Μπαράκ Ομπάμα στη μεταφορά πλεονάζοντος εξοπλισμού από τις ένοπλες δυνάμεις στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Το διάταγμα που καταργήθηκε αφορούσε τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων, όπλων μεγάλων διαμετρημάτων, εκτοξευτήρων χειροβομβίδων και γενικά στρατιωτικού εξοπλισμού τέτοιας έκτασης.

«Το Εκτελεστικό Διάταγμα 13688 της 16ης Ιανουαρίου 2015 διά του παρόντος ανακαλείται λέει το κείμενο του νέου διατάγματος.

Στόχος του νέος διατάγματος το οποίο είχε προαναγγελθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είναι «η ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλλει το Διάταγμα 13688 μετά από τις αναταραχές που ξέσπασαν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, για τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, ενός μαύρου έφηβου, που πέθανε από τα πυρά ενός αστυνομικού το 2014.

Στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του νεαρού η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει τεθωρακισμένα οχήματα προκειμένου να καταστείλει τους θυμωμένους διαδηλωτές, μια κίνηση που δέχτηκε ιδιαίτερη κριτική από την κοινωνία και τις οργανώσεις προάσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Πολλοί κατηγόρησαν την αστυνομία ότι είχε χρησιμοποιήσει παράλογα μεγάλη στρατιωτική δύναμη και ο Ομπάμα θέλοντας να τιθασεύσει τις αντιδράσεις επέβαλε το περιοριστικό Διάταγμα. «Οι πολίτες θα πρέπει να βλέπουν την αστυνομία ως μέρος της κοινότητας και όχι να την θεωρούν ως δύναμη κατοχής» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.   
Πηγή: skai.gr