Πάνω από 30.000 άνθρωποι ξεσπιτωμένοι από το πέρασμα του Χάρβεϊ

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι αναμένεται να χρειαστούν προσωρινή στέγαση σε καταφύγια στο νότιο Τέξας λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Χάρβεϊ στην περιοχή του Χιούστον, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (FEMA).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο διευθυντής της FEMA Μπροκ Λονγκ επισήμανε πως ακόμα δεν έχουμε μπει στη φάση της ανάκαμψης από την καταστροφή, παρά το γεγονός ότι ο Χάρβεϊ έχει πλέον υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα. Ήταν τυφώνας κατηγορίας 4 όταν έφτασε στο Χιούστον.

Υπάρχουν αναφορές για πέντε νεκρούς λόγω της κακοκαιρίας, μολονότι έως τώρα οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει δύο θανάτους.



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε εν τω μεταξύ και  γειτονική πολιτεία της Λουιζιάνα, προς την οποία κινείται ο Χάρβεϊ, ο οποίος ουσιαστικά ακολουθεί τα παράλια του Κόλπου του Μεξικού.

Ο Χάρβεϊ χτύπησε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών με δριμύτατες βροχοπτώσεις που μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια, πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και οδήγησαν στην εκκένωση τουλάχιστον δύο νοσοκομείων.

Ορισμένες κομητείες δέχτηκαν έως 76 εκατοστά νερού κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες. Συνολικά η περιοχή του Χιούστον μπορεί να δεχτεί μέσα σε μία εβδομάδα όσο νερό δέχεται κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους.

Έως το απόγευμα της Δευτέρας είχαν πραγματοποιηθεί περίπου από 2.000 διασώσεις με πλωτά, επίγεια και εναέρια μέσα, όπως δήλωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας του Χιούστον, προσθέτοντας ότι 185 ακόμα κλήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα.



Οι βροχές εκτιμάται όπως θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη ή και την Πέμπτη, όμως τα νερά κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν στις πλημμυρισμένες περιοχές για αρκετές ημέρες μετά το πέρας των βροχοπτώσεων.

Σε μία ένδειξη του μεγέθους της καταστροφής, ο κ. Λονγκ της FEMA δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι η υπηρεσία θα παραμείνει δραστήρια στο Τέξας «για χρόνια».



Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί και τα δύο αεροδρόμια της πόλης, ο διεθνείς αερολιμένας «Τζορτζ Μπους» και ο αερολιμένας «Γουίλιαμ Χόμπι».

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα και στην βιομηχανία πετρελαίου του Τέξας.
Πηγή: skai.gr