Ευρωαφρικανική μίνι-σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό και τα hotspots

Ευρωαφρικανική μίνι-σύνοδος κορυφής με κύριο αντικείμενο το προσφυγικό και την ασφάλεια λαμβάνει χώρα σήμερα στο Παρίσι.

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και τριών βορειοαφρικανικών κρατών, του Τσαντ, του Νίγηρα και της Λιβύης, που είναι κόμβοι για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι, ειδικά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προωθούν την ιδέα σύστασης hotspots στη Βόρεια Αφρική, ώστε να περιοριστούν οι ροές προς τα παράλια της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η Ρώμη ειδικά έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους τη βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης, καθώς οι αθρόες αφίξεις έχουν φτάσει τα κέντρα φιλοξενίας της χώρας.

Τυχόν δημιουργία hotspots θα επιτρέψει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε αφρικανικό έδαφος, γεγονός που θα αποτρέπει και τις επικίνδυνες προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Παρά ταύτα, αβέβαιο παραμένει κατά πόσον μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταυλισμών, ειδικά στη Λιβύη.

Σχεδόν 94.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, ενώ παράλληλα παρατηρείται σταδιακή μετατόπιση ροών προς την Ισπανία, η οποία υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση από το 2009.
Πηγή: skai.gr