Η Συρία στηρίζει την εκεχειρία στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο συριακός στρατός κατέληξε σε συμφωνία ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τη Χεζμπολάχ, η οποία θα επιτρέπει τη μεταφορά τζιχαντιστών του ΙΚ από την μεθόριο Συρίας-Λιβάνου στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Έπειτα από τις επιτυχίες των ενόπλων δυνάμεών μας και της Χεζμπολάχ στην δυτική Καλαμούν...η συμφωνία μεταξύ της Χεζμπολάχ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh εγκρίθηκε», μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτική πηγή.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν η συμφωνία περιλαμβάνει τους τζιχαντιστές του ΙΚ μόνο από την συριακή πλευρά της μεθορίου ή και αυτούς που βρίσκονται σε λιβανέζικο έδαφος.

Σήμερα το πρωί τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στον θύλακα του ΙΚ στη μεθόριο, όπου οι τζιχαντιστές μάχονται εναντίον της Χεζμπολάχ με τα συριακά στρατεύματα στο ένα μέτωπο και τον στρατό του Λιβάνου στο άλλο, με σκοπό το άνοιγμα του δρόμου για την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των στρατιωτών που αιχμαλώτισε το 2014 το ΙΚ.

Ο στρατός του Λιβάνου είχε ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου μια επιχείρηση για την εκκαθάριση της μεθορίου με τη Συρία από τους τζιχαντιστές. Την Τρίτη είχε ανακοινώσει ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που κρατούσαν οι τζιχαντιστές. Τέσσερις Λιβανέζοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από νάρκες από την έναρξη της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον στρατό, περίπου 600 μαχητές του ΙΚ ήταν παρόντες στην περιοχή αυτή στον βορειοανατολικό Λίβανο και αποτελούσαν εδώ και καιρό απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Το 2014 οι τζιχαντιστές είχαν εισβάλει στη μεθοριακή πόλη Άαρσαλ και αιχμαλώτισαν 30 στρατιώτες και αστυνομικούς. Τέσσερις εκτελέστηκαν και ένας πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του. Δέκα έξι έχουν αφεθεί ελεύθεροι σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων τον Δεκέμβριο του 2015, όμως εννέα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών.


Πηγή: AΜΠΕ - skai.gr