Ιράκ: Πέφτει το προπύργιο του ΙSIS στην Ταλ Αφάρ

Οι ιρακινές δυνάμεις πρόκειται πολύ σύντομα να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Ταλ Αφάρ, της πόλης-προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο βορειοδυτικό Ιράκ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

Η σύντομη πτώση του ΙΚ στην Ταλ Αφάρ, απ΄όπου προέρχονται ορισμένοι από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ, επιβεβαιώνει τις αναφορές του ιρακινού στρατού ότι οι τζιχαντιστές είναι αποδυναμωμένοι στις περιοχές δυτικά της Μοσούλης.

Έως και 2.000 τζιχαντιστές πιστεύεται ότι υπερασπίζονταν την Ταλ Αφάρ όταν ξεκίνησε η υπό της ΗΠΑ επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου της στις 20 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με δυτικές στρατιωτικές πηγές, η επιτιθέμενη πλευρά αριθμούσε 50.000 στρατιώτες.

"Η πόλη Ταλ Αφάρ πρόκειται να πέσει πλήρως στα χέρια των δυνάμεών μας, μόνο 5% παραμένει" υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών", δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του στρατού.

Η Ταλ Αφάρ, η οποία προπολεμικά αριθμούσε περίπου 200.000 κατοίκους, είναι ο τελευταίος στόχος της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκστρατείας κατά του ΙΚ μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης έπειτα από εκστρατεία που διήρκεσε εννέα μήνες και κατέστρεψε σημαντικό τμήμα της πόλης, της μεγαλύτερης στο βόρειο Ιράκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters