Ο Τραμπ χτύπησε τη «δικτατορία» Μαδούρο με κυρώσεις που στοχεύουν το χρέος

Νέες οικονομικές κυρώσεις επέβαλαν στη Βενεζουέλα οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας την πίεση στο καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Με εκτελεστική εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε για πρώτη φορά σε αμερικανικές τράπεζες και φορείς να επενδύσουν σε νέες εκδόσεις ομολόγων ή μετοχών από το Δημόσιο της Βενεζουέλας, αλλά και από τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Στόχος των «δυνατών» νέων κυρώσεων
– όπως τις αποκαλεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος – είναι να περιοριστεί η δυνατότητα της «δικτατορίας» Μαδούρο να αυτοχρηματοδοτείται μέσω των αγορών. Οι ΗΠΑ καλούν το Καράκας να «αποκαταστήσει τη δημοκρατία», να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και κηρύξει ελεύθερες εκλογές.

Το διάταγμα Τραμπ προβλέπει πάντως πρόνοιες για την στοχευμένη συνέχιση των εμπορικών συναλλαγών, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή εμπορικής και φιλανθρωπικής βοήθειας στην λατινοαμερικανική χώρα και να προστατευθεί ο λαός από τις συνέπειες των κυρώσεων.

Μολονότι το βενεζουελανό Δημόσιο έχει αποκοπεί εδώ και χρόνια από τις διεθνείς αγορές χρέους, οι κυρώσεις πλήττουν τυχόν σχέδια του καθεστώτος Μαδούρο να εκδώσει νέα ομόλογα με την βοήθεια της συντακτικής συνέλευσης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα οικειοποιήθηκε τις εξουσίες της Βουλής – που περιλαμβάνουν την έγκριση νέου δανεισμού από το εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως μπορεί να χτυπήσει την PDVSA, που είναι μεν υπεύθυνη για περίπου το 90% των εξαγωγών της πετρελαιοπαραγωγού χώρας, αλλά συνάμα «κουβαλά» μεγάλο εταιρικό χρέος. Ο αποκλεισμός της από αγοραστές ομολόγων στις ΗΠΑ θα δυσκολέψει τυχόν προσπάθειες αναχρηματοδότησης του χρέους με νέο δανεισμό, και συνεπώς μπορεί να σπρώξει την PDVSA ακόμα περισσότερο στη λύση της ρωσικής και κινεζικής χρηματοδότησης.

Λεκτική αντεπίθεση από τη Βενεζουέλα


Απαντώντας στις κυρώσεις, ο βενεζουελανός υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάθα κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα και να οδηγήσουν στην πείνα τον λαό της.

Χαρακτήρισε τις νέες ποινές ως την πιο επιθετική συμπεριφορά της Ουάσιγκτον έναντι του Καράκας εδώ και «ίσως 200 χρόνια». Προσέθεσε πως ο κ. Μαδούρο δεν θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα.

Κλιμάκωση, αλλά μικρότερη από ό,τι θα μπορούσε να είναι

Παρά το γεγονός ότι η εκτελεστική εντολή Τραμπ πηγαίνει ένα βήμα πέρα από τις έως τώρα κυρώσεις– που περιορίζονταν σε προσωπικές ποινές σε βάρος του κ. Μαδούρο και αξιωματούχων του – είναι σαφώς πιο ελαφρές από αυτό που θα ήταν δυνατό.

Οι ΗΠΑ δεν απαγόρευσαν καθολικά τις αγοραπωλησίες υφιστάμενων ομολόγων της Βενεζουέλας και της PDVSA, και απέφυγαν πιο σκληρές ποινές, όπως την απαγόρευση αγοράς βενεζουελανού πετρελαίου.

Ενδεικτικό της ανακούφισης
που επικράτησε στις αγορές ήταν ότι οι αποδόσεις ομολόγων της Βενεζουέλας βελτιώθηκαν λίγο μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων.

Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συνεχίσει να αδειοδοτεί εμπορικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ επιτρέπουν και στην εταιρεία Citgo, που είναι ο βορειοαμερικανικός βραχίονας της PDVSA, να συνεχίσει να δραστηριοποιείται κανονικά στην αμερικανική αγορά ομολόγων, αν και δεν της επιτρέπεται να στέλνει στη Βενεζουέλα μέρισμα από τα κέρδη της.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης