Κλείσιμο

Οργή Βαρσοβίας: Αλαζονικές οι δηλώσεις του Μακρόν

Την οργή της πολωνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν περί απομόνωσης της Πολωνίας από την ΕΕ.

Η πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του γάλλου προέδρου, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «αλαζονικές». Όπως ανέφερε, η χώρα της έχει «τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δήλωσή της σε μια συντηρητική διαδικτυακή πύλη.

«Ίσως αυτές οι αλαζονικές δηλώσεις να οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας και πολιτικής πρακτικής, κάτι που παρατηρώ με κατανόηση, αλλά περιμένω ότι θα καλύψει γρήγορα αυτά τα κενά και ότι στο μέλλον θα είναι πιο συγκρατημένος» δήλωσε σκωπτικά η Σίντλο στην ιστοσελίδα wpolityce.pl, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι τίθεται «στο περιθώριο» της Ευρώπης σε «πολλά θέματα».

«Συνιστώ στον κύριο Πρόεδρο να ασχοληθεί με τα θέματα της χώρας του, τότε θα καταφέρει ίσως να έχει τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα και το ίδιο επίπεδο ασφάλειας των πολιτών του όπως τα έχει διασφαλίσει η Πολωνία», δήλωσε ειρωνικά η Σίντλο, η οποία πρόσθεσε πως θέλει να υπενθυμίσει «στον κ. Μακρόν ότι η Πολωνία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ίδια ιδιότητα που είναι και η Γαλλία».

«Δεν είναι ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας ούτε κανένας άλλος ηγέτης που θα αποφασίσει προσωπικά το μέλλον της Ευρώπης αλλά το σύνολο των μελών της κοινότητας», είπε καλώντας τον «κύριο Πρόεδρο να είναι πιο συμφιλιωτικός και να μην διασπά την ΕΕ».

«Έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία, με τα άλλα κράτη-μέλη, και θα το εκμεταλλευθούμε για το καλό της Πολωνίας και των Πολωνών. Η Πολωνία δεν είναι σε σύγκρουση με καμία άλλη χώρα της ΕΕ, ούτε με την ίδια την ΕΕ», είπε ακόμη η Σίντλο.

Από τη Βουλγαρία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «οι Πολωνοί πολίτες αξίζουν κάτι καλύτερο» από την άρνηση της κυβέρνησής τους να επιδιώξει συμβιβασμό σε σειρά θεμάτων όπως οι ανθρώπινες ελευθερίες, ο εκδημοκρατισμός ή το μισθολογικό ντάμπινγκ.

Η Πολωνία αρνείται σθεναρά την αλλαγή της οδηγίας για την απόσπαση αλλοδαπών εργαζομένων.

«Όσον αφορά τους αποσπασμένους εργαζόμενους, είναι η Πολωνία και η ανατολική Ευρώπη που υπεραμύνονται των αρχών της κοινής αγοράς ενώ η Γαλλία προσπαθεί να διαλύσει έναν από τους πυλώνες της ΕΕ» ισχυρίστηκε η πολωνή πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη έμειναν εκτός των προορισμού της περιοδείας του Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr