Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ όσο ο Ερντογάν συνεχίζει έτσι

Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στις σημερινές πολιτικές του, οι οποίες μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Γηραιά Ήπειρο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπό την παρούσα κατάσταση η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild. «Δεν είναι ότι δεν τους θέλουμε, αλλά διότι η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν απομακρύνονται γρήγορα από όλα όσα πρεσβεύει η Ευρώπη», προσέθεσε.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ουσιαστικά κλιμακώνει τον νέο γύρο αντιπαράθεσης που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, αφού ο κ. Ερντογάν προέτρεψε την τουρκική κοινότητα της Γερμανίας να μην ψηφίσει ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Σε μία ένδειξη των αμφιβολιών που τρέφει το Βερολίνο για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να συστήσει στους γερμανούς πολίτες να ταξιδέψουν στην γείτονα χώρα. Είπε χαρακτηριστικά πως, για παράδειγμα, ένας δημοσιογράφος θα πρέπει να ελέγξει προσεκτικά εάν το μέσο για το οποίο εργάζεται έχει καλύψει αρνητικά την Τουρκία.

Απαντώντας δε στις κατηγορίες του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων ότι «αντιγράφει ρατσιστές και ακροδεξιούς», ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από ύβρεις που καταδεικνύουν το «αδιέξοδο» στο οποίο βρίσκεται η Άγκυρα. «Πρόκειται για καθαρή εξύβριση και τίποτα άλλο. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά αυτές τις ενέργειες». είπε.

Η σχέση Γερμανίας - Τουρκίας
πήρε την κατιούσα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι τον Ιούλιο. Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Γερμανία ότι προσφέρει άσυλο και καταφύγιο σε τρομοκράτες και πραξικοπηματίες. Το Βερολίνο έχει δώσει άσυλο να τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούσαν σε αποστολές του NATO και ανακλήθηκαν μετά το πραξικόπημα.

Η κρίση έγινε πιο βαθιά πριν το δημοψήφισμα του Απριλίου στην γείτονα χώρα, όταν ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε σειρά βορειοευρωπαϊκών χωρών ότι έχουν υιοθετήσει ναζιστικές πρακτικές επειδή δεν επέτρεπαν σε τούρκους υπουργούς να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις της τουρκικής διασποράς.

Τοπράκ: «Το Βερολίνο έκλεινε εδώ και χρόνια τα μάτια σε όσα συνέβαιναν στην Τουρκία»

Τη στιγμή που συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η διένεξη Βερολίνου-Άγκυρας ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας στη Γερμανία Αλί Ερτάν Τοπράκ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι Κούρδοι της Γερμανία δεν υποστηρίζονται όσο θα έπρεπε από τις γερμανικές αρχές όταν δέχονται απειλές και εκφοβισμούς από οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας κατηγόρησε μάλιστα την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπριελ ότι παρά τα πολλά προειδοποιητικά μηνύματα στο παρελθόν, έκλεισαν τα μάτια μπροστά σε όσα συνέβαιναν στην Τουρκία. «Το αργότερο μετά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 Γερμανία και ΕΕ θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι για να παραμείνει στην εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταργούσε το κράτος δικαίου και την Δημοκρατία», τόνισει ο κ. Τοπράκ.
Πηγή: skai.gr