Μέρκελ: Ο Τραμπ αξίζει σεβασμό ως πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι άξιος σεβασμού εκ της θέσεώς του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα κι αν κάποιος διαφωνεί με τις πολιτικές ή τις θέσεις του, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt, η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως όποιος θέλει μπορεί να αποκομίσει διδάγματα από την εκλογική νίκη του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

«Επικράτησε σε δύσκολες εκλογές. Δεν του τις χάρισαν επί πίνακι», σημείωσε η κ. Μέρκελ. «Εν τέλει κέρδισε τις εκλογές με βάση τον αμερικανικό εκλογικό νόμο, που σημαίνει ότι είναι δημοκρατικά εκλεγμένος και πρέπει να του δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό, ανεξαρτήτως από το πώς αξιολογούμε τις αντιλήψεις του».

Η κ. Μέρκελ έχει επικρίνει έντονα την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει αποκρούσει την κριτική του για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου και έχει απορρίψει την επιθετική ρητορική του απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, με τις δηλώσεις της στη «Handelsblatt» έναν μήνα πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις από την πολύ πιο επιθετική γραμμή που έχει υιοθετήσει ο Σοσιαλδημοκράτης ανθυποψήφιός της Μάρτιν Σουλτς.

Αναφερόμενη ειδικά στη Βόρεια Κορέα, η κ. Μέρκελ επανέλαβε την πεποίθησή της ότι η διπλωματία έχει ακόμα ρόλο να παίξει κι ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στη διπλωματική προσπάθεια.
Πηγή: skai.gr