Κουρτς:Η Άγκυρα δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ τουλάχιστον για τα επόμενα 6 χρόνια

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς διεμήνυσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον για τα επόμενα έξι χρόνια.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΕ με την ευκαιρία της 100ής επετείου της ίδρυσής της το 2023» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός.

Ο Σεμπάστιαν Κούρτς κατηγόρησε δε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πασιφανώς επιδεικνύει δικτατορικά χαρακτηριστικά. «Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τους επικριτές, τους αντιφρονούντες και τις μειονότητες είναι απολύτως απαράδεκτος... Ακόμη και αν η Άγκυρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2023, αυτό δεν θα συμβεί» δηλώνει ο Κουρτς στην εφημερίδα Die Welt.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στην «τεράστια οικονομική επίπτωση» μιας ενδεχόμενης προσχώρησης της Τουρκίας στο μπλοκ. Επιπλέον, ο κ. Κουρτς, ο οποίος είναι επίσης ο Προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επισήμανε ότι «οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες στην Τουρκία παραβιάζονται συστηματικά, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία είναι «απολύτως μη ρεαλιστική».

Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου - Βρυξελλών - Άγκυρας είναι τεταμένες μετά τα κατασταλτικά μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον όσων την αντιπολιτεύονται, με μαζικές καρατομήσεις στο δημόσιο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Μεταξύ των μελών της ΕΕ, η Τουρκία έχει τις πιο τεταμένες σχέσεις με την Αυστρία και τη Γερμανία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας στις αρχές Ιουλίου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι αντιγράφει τους ρατσιστές της ακροδεξιάς. «Ο Γκάμπριελ δεν κάνει πρωτότυπες δηλώσεις. Μιλάει αντιγράφοντας την ακροδεξιά και τους ρατσιστές» έγραψε ο Τσελίκ σε αλλεπάλληλα οργισμένα μηνύματά του στο Twitter.
Πηγή: skai.gr