Kυρώσεις των ΗΠΑ σε Ρωσικές και Κινεζικές εταιρείες για τη Βόρεια Κορέα

Κυρώσεις σε βάρος 16 προσώπων και εταιρειών κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί τους 16 στόχους ότι υποστηρίζουν έμμεσα ή άμεσα την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής από την Πιονγκγιάνγκ, επιτρέποντας στο βορειοκορεατικό καθεστώς να αντλήσει χρήματα από το εμπόριο ενέργειας και από εργάτες που στέλνει στο εξωτερικό, αλλά και να έχει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Είναι απαράδεκτο για φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κίνα, τη Ρωσία και αλλού να επιτρέπουν στην Βόρεια Κορέα να κερδίζει εισόδημα που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και την αποσταθεροποίηση της περιοχής», δήλωσε ο υπουργός Στιβ Μανούτσιν.

Την έντονη ενόχλησή της εξέφρασε άμεσα η Κίνα με τον εκπρόσωπο της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον να καλεί τις ΗΠΑ να «διορθώσουν αμέσως το λάθος τους» προκειμένου να αποφευχθεί βλάβη στις διμερείς σχέσεις.

Έμφαση στην ενέργεια

Ανάμεσα στους στόχους βρίσκονται τρεις κινεζικές ενεργειακές εταιρείες που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, μεταξύ 2013 και 2016 αγόρασαν άνθρακα αξίας σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βόρεια Κορέα.

Στις αρχές Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε την αγορά εξαγόμενου βορειοκορεατικού άνθρακα, εμπόριο που εκτιμάται ότι αποφέρει στην Πιονγκγιάνγκ περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο.

Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης τρεις Ρώσοι πολίτες και δύο εταιρείες με έδρα τη Σιγκαπούρη που εμπλέκονται στην παροχή πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα.

Οι κυρώσεις «παγώνουν» περιουσιακά στοιχεία που τυχόν διαθέτουν οι 16 στόχοι σε αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύουν σε αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μαζί τους.
Πηγή: skai.gr