Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στην Ταλ Αφάρ, προπύργιο του ISIS

Στην πόλη Ταλ Αφάρ, ένα από τα τελευταία προπύργια του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, εισήλθαν σήμερα ιρακινές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση επιχειρήσεων του στρατού.

Σύμφωνα με τον στρατό, αντιτρομοκρατικές και τακτικές δυνάμεις «έσπασαν» την περίμετρο της πόλης από την ανατολή και το νότο. Η Χασντ αλ-Σαάμπι, μία από τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν πλήρως δύο συνοικίες, η αλ-Κίφαχ στο βορειοδυτικό τμήμα και η αλ-Νουρ, στο νοτιοανατολικό.

Η πολιορκία της Ταλ Αφάρ είναι μία δοκιμασία για το Ιράκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς προβλέπει στενή συνεργασία με σιιτικές πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν.

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την ιστορική πόλη των 200.000 κατοίκων, εβδομήντα χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης. Είχαν προηγηθεί μέρες αεροπορικών βομβαρδισμών.

Οι ιρακινές δυνάμεις εκτιμούν ότι στην Ταλ Αφάρ απομένουν από 1.500 έως 2.000 τζιχαντιστές αντάρτες, όμως δεν είναι γνωστό πόσοι θα αποφασίσουν να πολεμήσουν μέχρι τέλους εάν η πολιορκία προχωρήσει γρήγορα.

Η είσοδος των ιρακινών δυνάμεων στην Ταλ Αφάρ ήλθε λίγες ώρες μετά την άφιξη στη Βαγδάτη του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιμ Μάτις, σε μία επίσκεψη που έχει σκοπό να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ στη μάχη του κατά των τζιχαντιστών.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014. Από τότε οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και παραστρατιωτικών μονάδων, κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να απωθήσουν τους τζιχαντιστές.

Στις αρχές Ιουλίου απελευθερώθηκε η Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και άτυπη πρωτεύουσα του δήθεν χαλιφάτου των τζιχαντιστών.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο