Ο Τραμπ αποκλείει τη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ξεκαθαρίζντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή του να συνεχιστεί ο μακροχρόνιος πόλεμος στην περιοχή, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον την αποχώρηση του αμερικανικού στρατεύματος. 

Στη διάρκεια του διαγγέλματός του ο Τραμπ δήλωσε ότι θα «διευρύνει την εξουσία» των Αμερικανών διοικητών για να είναι σε θέση να διενεργούν επιθέσεις εναντίον δικτύων ανταρτών που «σπέρνουν τη βία και το χάος σε όλο το Αφγανιστάν». 

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν από 8.400 που είναι σήμερα. Ωστόσο, ο Τραμπ απέφυγε να πει πόσοι επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν ή για πόσο καιρό οι αμερικανικές δυνάμεις θα εμπλέκονται εκεί. «Η κατάσταση επί του πεδίου, όχι αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα» θα καθορίσουν τη διάρκεια της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ, εξήγησε.

Η προέλαση των Ταλιμπάν αυξάνει την ανησυχία για επανάληψη των γεγονότων του 1996, όταν οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Η αφγανική κυβέρνηση είναι αποδυναμωμένη εξαιτίας των εθνοτικών και πολιτικών διαφορών αλλά και της διαφθοράς, ενώ ελέγχει λιγότερο από το 60% της χώρας, συνθήκες παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν στην ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Στρατηγικός στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανατρέψουν την πορεία των Ταλιμπάν και να αναγκάσει τους επικεφαλής των ανταρτών να συμφωνήσουν σε διπλωματική λύση.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η διπλωματία θα έχει τον δεύτερο λόγο μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας: «Κάποια ημέρα, έπειτα από μια αποτελεσματική στρατιωτική προσπάθεια, ίσως να είναι δυνατό να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει στοιχεία των Ταλιμπάν».

Πηγή: skai.gr