Σε αναζήτηση λύσης οι Βρετανοί για να μη σιγήσει το Big Ben επί 4 χρόνια

Αποφασισμένοι να επανεξετάσουν τη διάρκεια των εργασιών επισκευής και ανακαίνισης στο Elizabeth Tower που στεγάζει το εμβληματικό ρολόι και την καμπάνα του Big Ben στο κτίριο του κοινοβουλίου στο Λονδίνο δηλώνουν Βρετανοί βουλευτές.

Ο προγραμματισμός των εργασιών προβλέπει ότι η διάσημη καμπάνα, που χτύπησε για τελευταία φορά χθες στις 12 το μεσημέρι πριν αρχίσουν οι εργασίες ανακαίνισης, θα σιγήσει για τέσσερα χρόνια.

Ο εκπρόσωπος των βουλευτών στην επιτροπή που έχει την ευθύνη συντήρησης του κτιριακού συγκροτήματος του Παλατιού του Γουέστμινστερ, Τομ Μπρέικ είπε ότι οι συνάδελφοί του έδωσαν την έγκρισή τους για τα έργα χωρίς όμως να τους έχει επισημανθεί η μεγάλη διάρκεια της σιγής της ιστορικής καμπάνας.

Ο κ. Μπρέικ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε επανεξέταση των δεδομένων μετά από τη «γενικευμένη κατακραυγή» για την απόφαση.

Πάντως η πρόταση να στήνεται ξανά καθημερινά ο αυτόματος μηχανισμός που συνδέει το ρολόι με την καμπάνα όταν οι εργασίες τελειώνουν κρίνεται πρακτικά μη ρεαλιστικός, καθώς χρειάζεται μισή μέρα για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Τομ Μπρέικ δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει να μελετάται ως επιλογή η χειροκίνητη λειτουργία της καμπάνας τις ώρες που δε βρίσκονται στον πύργο οι εργάτες, για την ασφάλεια των οποίων κρίνεται αναγκαία η σίγαση του Big Ben. Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών παραδέχθηκε πάντως ότι ακόμα δε γνωρίζει αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ο ωρολογοποιός Μέλβιν Λι που εδώ και 30 χρόνια συντηρεί το ρολόι του Big Ben θεωρεί πάντως ότι υπάρχουν τρόποι η μεγάλη καμπάνα να ηχεί κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα όταν θα έχουν φύγει οι εργάτες.

Προτείνει ως μία επιλογή ένα μηχανικό παλινδρομικό έκκεντρο το οποίο μάλιστα έχει κατασκευαστεί από τα Χυτήρια Whitechapel, τα οποία είχαν κατασκευάσει την 13,7 τόνων καμπάνα του Big Ben στα 1858.

Για ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα ο κ. Λι προτείνει επίσης έναν μοχλό δικής του κατασκευής που θα επιτρέπει να ηχεί η καμπάνα οποτεδήποτε κρίνεται σκόπιμο.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο