Τέξας: Συνελήφθη άνδρας που προσπαθούσε να ανατινάξει άγαλμα των Νοτίων

Έναν νεαρό που προσπαθούσε να ανατινάξει μνημείο αφιερωμένο στους Νότιους του αμερικανικού εμφυλίου συνέλαβε η Αστυνομία στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο 25χρονος Άντριου Σνεκ εντοπίστηκε από αστυνομικούς ενώ ήταν σκυμμένος μπροστά στο άγαλμα του υπολοχαγού Ρίτσαρντ Ντάουλινγκ, ο οποίος πολέμησε για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας.

Στην κατοχή του 25χρονου βρέθηκαν ένα μπουκάλι που περιείχε εκρηκτικές ουσίες, καλώδια και μονωτική ταινία.

Η θέση των αγαλμάτων που τιμούν τη Συνομοσπονδία έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, μετά τη βίαιη κινητοποίηση ακροδεξιών, νεοναζί και μελών της Κου Κλουξ Κλαν πριν δύο εβδομάδες στη Σάρτλοτσβιλ της Βιρτζίνια, η οποία κατέληξε στο θάνατο μίας αντι-διαδηλώτριας.

Οι ακροδεξιοί διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση αγάλματος του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, ο οποίος ηγήθηκε των δυνάμεων των Νοτίων για το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού εμφυλίου.

Πολλές πόλεις και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ έχουν προβεί στην αφαίρεση παρόμοιων αγαλμάτων μετά τα επεισόδια στη Σάρτλοτσβιλ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που δέχτηκε δριμεία κριτική διότι κατηγόρησε και τους αντι-διαδηλωτές για τα επεισόδια, έχει ταχθεί κατά της απομάκρυνσης των αγαλμάτων της Συνομοσπονδίας.

Το 2014 ο Σνεκ είχε τεθεί σε πενταετή επιτήρηση αφού δήλωσε ένοχος για ακατάλληλη αποθήκευση εκρηκτικών ουσιών.
Πηγή: skai.gr