Η Κολομβία δέχεται να δώσει άσυλο στην πρώην εισαγγελέα του Μαδούρο

Η Κολομβία είναι έτοιμη να προσφέρει άσυλο στην πρώην ανώτατη εισαγγελέα της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγκα, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα υποχρεώθηκε να καταφύγει σε κολομβιανό έδαφος αφού αποπέμφθηκε από το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Η Λουίζα Ορτέγκα βρίσκεται υπό την προστασία της Κολομβιανής κυβέρνησης. Εάν ζητήσει άσυλο, θα το προσφέρουμε», διαμήνυσε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος με ανάρτησή του στο Twitter.



Η κ. Ορτέγκα ήταν παλαιότερα σύμμαχος των «τσαβίστας» στη Βενεζουέλα, όμως ήλθε σε ρήξη με τον κ. Μαδούρο πριν περίπου τρεις μήνες, με αφορμή την απόφαση του προέδρου να δρομολογήσει την εκλογή πανίσχυρης συντακτικής συνέλευσης η οποία έχει πλέον αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η πρώτη πράξη της συντακτικής συνέλευσης, μετά την ορκωμοσία της, ήταν να εκδιώξει την κ. Ορτέγκα από τη γενική εισαγγελία. Μολονότι οι Αρχές της Βενεζουέλας της είχαν απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα, η κ. Ορτέγκα κατάφερε να μεταβεί στην Κολομβία με πτήση από την ολλανδική νήσο Αρούμπα, που βρίσκεται στην Καραϊβική.

Μαζί της ταξιδεύει ο σύζυγός της, αντιπολιτευόμενος βουλευτής Χερμάν Φερέρ, σε βάρος του οποίου το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης.

Η Βενεζουέλα βιώνει βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση οποία κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφού η συντακτική συνέλευση αποφάσισε να αναλάβει της νομοθετικές εξουσίες της Βουλής, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η Βουλή αντέδρασε διαμηνύοντας πως δεν αναγνωρίζει την αφαίρεση της εξουσίας της, κίνηση που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από δέκα άλλες χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν αναγνωρίσουν τη συντακτική συνέλευση, καθώς τη θεωρούν όργανο επιβολής της κυβερνητικής βούλησης.

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σχεδόν καθημερινές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Απριλίου.
Πηγή: skai.gr