Κλείσιμο

Τους 15 έφτασαν οι νεκροί στην Ισπανία, ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Στους 15 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Βαρκελώνη και στην κοντινή παραθεριστική πόλη Καμπρίλς.

Το 15ο θύμα είναι ένας νεαρός άνδρας που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον 22χρονο Μαροκινό Γιουνές Αμπουγιακούμπ, τον τρομοκράτη που λίγη ώρα νωρίτερα είχε παρασύρει δεκάδες πεζούς με ημιφορτηγό στον τουριστικό πεζόδρομο Λας Ράμπλας.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Αμπουγιακούμπ έκλεψε το αυτοκίνητο του νεαρού και το χρησιμοποίησε για να εγκαταλείψει τη Βαρκελώνη. Κατά τη διαφυγή του συνάντησε ένα σημείο ελέγχου, επιτάχυνε και χτύπησε έναν αστυνομικό. Ο 22χρονος Μαροκινός εγκατέλειψε το όχημα στα περίχωρα της πόλης. Η σορός του δολοφονημένου νεαρού βρέθηκε στο πίσω κάθισμα.

Ο Αμπουγιακούμπ πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό μέλος του ισλαμιστικού πυρήνα που διαφεύγει της σύλληψης και οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ευρύτατο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Η έρευνα έχει επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη γειτονική Γαλλία, καθότι πλέον θεωρείται πιθανό ο 22χρονος να κατάφερε να περάσει τα σύνορα.

Η καταλανική Αστυνομία επισήμανε πως ο Αμπουγιακούμπ «είναι επικίνδυνος και μπορεί να είναι οπλισμένος», ενώ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του. Το σημερινό φύλο της εφημερίδας El Pais περιλαμβάνει φωτογραφίες που φέρεται να εικονίζουν τον 22χρονο ενώ διαφεύγει πεζός από το σημείο της επίθεσης στη Λας Ράμπλας.

Στο επίκεντρο της έρευνας παραμένει και ο 40χρονος ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο οποίος αγνοείται και υπάρχουν υποψίες ότι ήταν μέλος και θρησκευτικός καθοδηγητής του πυρήνα. Τα δυο τελευταία χρόνια είχε ταξιδέψει σε Βέλγιο, Μαρόκο και Γαλλία.

Ο αρχηγός της καταλανικής Αστυνομίας δήλωσε το μεσημέρι πως υπάρχουν «σοβαρά» στοιχεία ότι ο Ες Σάτι είναι ένα από τα άτομα που σκοτώθηκαν την Τετάρτη από έκρηξη στην κοινότητα Αλκανάρ, στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Εκεί ο πυρήνας είχε στήσει εργαστήριο παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών που προορίζονταν για μεγαλύτερης κλίμακας βομβιστικής επιθέσεις.

Η Αστυνομία έχει βρει περίπου 120 φιάλες βουτανίου στο κτήριο, το οποίο ισοπεδώθηκε από την έκρηξη. Στα ερείπια έχουν βρεθεί λείψανα από τουλάχιστον τρεις ανθρώπους. Οι Αρχές πιστεύουν πως η απροσδόκητη έκρηξη στην Αλκανάρ υποχρέωσε τους τρομοκράτες να πραγματοποιήσουν «πρόχειρες» επιθέσεις με οχήματα προτού η Αστυνομία καταλάβει ότι είχε ανακαλύψει εργαστήριο βομβών.

Την ευθύνη για τα χτυπήματα στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς έχει αναλάβει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, χωρίς πάντως να παράσχει απτά στοιχεία για τη σύνδεσή του με τους τρομοκράτες.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ιταλία, μετά τις απειλές του ISIS ότι θα είναι ο επόμενος στόχος.

Πενήντα άτομα παραμένουν νοσηλευόμενα από τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς, με εννέα εξ αυτών να είναι σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 13 σε σοβαρή, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τις καταλανικές υπηρεσίες υγείας.
Πηγή: skai.gr