Ισπανία: Ο ύποπτος για εμπλοκή στις επιθέσεις ιμάμης διέμεινε στο Βέλγιο

Ο ιμάμης σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλος, ή και καθοδηγητής, του πυρήνα των ως επί το πλείστον νεαρών τζιχαντιστών που ευθύνονται για τις επιθέσεις στην Καταλονία είχε διαμείνει για λίγους μήνες στο Βέλγιο.

Όπως δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε, ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι διέμενε στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Ηλικίας περίπου 40 ετών ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την Τρίτη, ευθύνεται ενδεχομένως για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών. «Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε. 

El iman Abdelbaki Es Satty.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σατί, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι αρχές το Σάββατο, είχε φυλακιστεί για πταίσματα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων. Τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

Το Αudi που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Καμπρίλς της Ισπανίας, όπου σκοτώθηκε μία γυναίκα, καταγράφηκε από κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του Παρισιού, πριν από μία εβδομάδα, έγραψε την Κυριακή η εφημερίδα Le Parisien.

Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεκάτος πέμπτος νεκρός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βαρκελώνη και την Καμπρίλς. Προκειται για τον ιδιοκτήτη ενός οχήματος που βρέθηκε νεκρός μέσα στο όχημα τρεις ώρες μετά την επίθεση στη Ράμπλα. Το όχημα έπεσε πάνω σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια έλεγχου στην έξοδο της Βαρκελώνης.

Οι αρχές δεν είχαν συνδέσει τα γεγονότα, ωστόσο η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν σκοτώθηκε έπο σφαίρα αστυνομικού, όπως είχε θεωρηθεί αρχικά, αλλά έπο αιχμηρό αντικείμενο. Η αστυνομία αναζητά το πρόσωπο που οδηγούσε το όχημα.

Oι ισπανικές αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που προορίζονταν για τρομοκρατικές επιθέσεις όπως δήλωσε ο αρχηγός της καταλανικής Αστυνομίας. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί παρασκευάζονταν στον οικισμό Αλκανάρ, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, στο σπίτι που ισοπεδώθηκε από έκρηξη την Τετάρτη. Η αστυνομία αναζητά έναν 22χρονο Μαροκινό, που εικάζεται ότι ίσως είναι ο οδηγός του οχήματος που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ