Επιθέσεις με 120 φιάλες βουτανίου ετοίμαζε ο τρομο-πυρήνας στην Ισπανία

Μία ή περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις με 120 φιάλες βουτανίου φαίνεται πως ετοίμαζε ο πυρήνας ισλαμιστών που πραγματοποίησε τα δύο χτυπήματα στην Βαρκελώνη και στην παραθεριστική πόλη Καμπρίλς, όπως δήλωσε ο αρχηγός της καταλανικής Αστυνομίας.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί παρασκευάζονταν στον οικισμό Αλκανάρ, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ισοπεδώθηκε από απροσδόκητη έκρηξη την Τετάρτη, γεγονός που υποχρέωσε τους τρομοκράτες να εκτελέσουν πιο πρόχειρες επιθέσεις με αυτοκίνητα.

Η Αστυνομία καταζητεί ενεργά ακόμα ένα μέλος του πυρήνα, τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ, όμως ο αρχηγός της Αστυνομίας της Καταλονίας σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο 22χρονος βρίσκεται ακόμα σε ισπανικό έδαφος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γειτονική Γαλλία έχει ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους στα Πυρηναία ενώ δεκάδες σημεία ελέγχου και οδοφράγματα έχουν στηθεί στη βορειοανατολική Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, οι ισπανικές Αρχές έχουν συνδέσει με τον Αμπουγιακούμπ τρία ημιφορτηγά, τα οποία ενοικιάστηκαν με την πιστωτική του κάρτα.

Στο επίκεντρο και ο ιμάμης

Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρίσκεται επίσης ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο οποίος εκτιμάται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών τρομοκρατών.

Οι Αρχικές εικάζουν ωστόσο ότι ιμάμης μπορεί να συγκαταλέγεται στους τουλάχιστον τρεις ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο εργαστήριο παρασκευής βομβών στην Αλκανάρ.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου κατοικούσε, στην κωμόπολη Ριπόλ βόρεια της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι δεν τον έχει δει από την Τρίτη. Χθες Σάββατο η Αστυνομία ερεύνησε το σπίτι προκειμένου να λάβει γενετικό υλικό και δακτυλικά αποτυπώματα τα οποία θα συγκριθούν με τα λείψανα που βρέθηκαν στα ερείπια στην Αλκανάρ.

Έως ότου να ταυτοποηθούν οι τρεις νεκροί στην Αλκανά, η Αστυνομία αναζητά τυπικά έως και δύο υπόπτους πέραν του Αμπουγιακούμπ, όπως σημείωσε ο αρχηγός της καταλανικής Αστυνομίας.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο 22χρονος Αμπουγιακούμπ κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού που την Πέμπτη σάρωσε πεζούς στον πεζόδρομο-λεωφόρο Λας Ράμπλας, στην τουριστική καρδιά της Βαρκελώνης.

Η εφημερίδα ABC πάντως μετέδωσε ότι στο βαν βρέθηκαν ίχνη τεσσάρων τρομοκρατών, στοιχείο που ουσιαστικά εγείρει αμφιβολίες για το εάν ο Αμπουγιακούμπ ήταν ο οδηγός του οχήματος.

Βαρύς φόρος αίματος


Συνολικά 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης και στην παραθεριστική κωμόπολη Καμπρίλς, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της καταλανικής μεγαλούπολης.

Ανάμεσα στους αναγνωρισμένους νεκρούς βρίσκονται πέντε πολίτες της Ισπανίας, ένας των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο της Ιταλίας, ένας της Πορτογαλίας και ένας του Βελγίου.

Πενήντα-ένας τραυματίες παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και 15 σε σοβαρή, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των υπηρεσιών υγείας.

Το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη

Την ευθύνη και για τα τα δύο χτυπήματα, σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς, έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, αν και δεν έχει δώσει κανένα απτό στοιχείο που να αποδεικνύει τη σύνδεσή του με τους δράστες.

Μεγάλη τελετή προς τιμήν των 14 νεκρών και πάνω από 130 τραυματιών των δύο επιθέσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην εμβληματική βασιλική εκκλησία της Σαγράδα Φαμίλια.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, η βασίλισσα Λετίθια, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν παρέστησαν στην τελετή. Έξω από την εκκλησία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Πηγή: skai.gr