Κλείσιμο

Τρομοκρατική η επίθεση στη Φινλανδία, άσυλο είχε ζητήσει ο δράστης (upd)

Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζει πλέον η Αστυνομία της Φινλανδίας την χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Τούρκου, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ.

Ο δράστης είναι ένας 18χρονος Μαροκινός που βρισκόταν σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας ασύλου, χωρίς να έχει διευκρινίσει εάν η αίτησή του είχε απορριφθεί.

Συνελήφθη επί τόπου αφού πυροβολήθηκε στο πόδι από αστυνομικούς και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Το ονοματεπώνυμό του δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο δράστης φαίνεται να στόχευε κυρίως γυναίκες.

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής εφόδου σε διαμέρισμα στο προάστιο Βαρίσουο της Τούρκου, όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες, ενώ ένας ακόμα ύποπτος καταζητείται με διεθνές ένταλμα.

Η Αστυνομία δεν διευκρίνισε τη σχέση των συλληφθέντων με τον δράστη, όμως το Εθνικό Γραφείο Ερευνών, που έχει αναλάβει την υπόθεση, σημείωσε πως πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν «κατά τη διάρκεια της νύχτας» υποχρέωσαν τις Αρχές να αναθεωρήσουν τα κίνητρα του 18χρονου.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να προκαλέσουν μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να τα καταφέρουν», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Πάουλα Ρίσικο.

Οι έρευνες συνεχίζονται σε συνεργασία και με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Europol.

Οι δύο νεκροί είναι Φινλανδοί. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται ένας Σουηδός, ένας Ιταλός κι ένας Βρετανός. Νωρίτερα, από λάθος, οι Αρχές έκαναν λόγο για δύο Σουηδούς.

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν εν πολλοίς αποφύγει το κύμα τρομοκρατικών ενεργειών που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία διετία.

Η πιο σοβαρή επίθεση στην περιοχή έλαβε χώρα πέρυσι στη Σουηδία, όπου ένας άνδρας που είχε αιτηθεί άσυλο και είχε απορριφθεί σκότωσε τέσσερις ανθρώπους οδηγώντας ένα φορτηγό σε εμπορικό πεζόδρομο της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.
Πηγή: skai.gr