Ο Μπάνον περνά στην αντεπίθεση μετά την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο

Αποφασισμένος να μείνει πρωταγωνιστικός παράγοντας στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ φαίνεται πως είναι ο Στίβεν Μπάνον, ο άλλοτε πανίσχυρος σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ και κύριος εκφραστής του «οικονομικού εθνικισμού», ο οποίος απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

Λίγες ώρες μετά τη λύση της συνεργασίας του με τον κ. Τραμπ, ο κ. Μπάνον δήλωσε ότι επιστρέφει στον δημοφιλή δεξιό ιστότοπο Breitbart – που διηύθυνε προεκλογικά – και διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τη σύγκρουσή του με τις πιο μετριοπαθείς φωνές που παραμένουν στην κυβέρνηση.

«Η προεδρία Τραμπ για την οποία παλέψαμε
, και κερδίσαμε, τελείωσε», δήλωσε ο κ. Μπάνον στην βρετανική εφημερίδα Weekly Standard. «Ακόμα έχουμε ένα τεράστιο κίνημα και θα κάνουμε κάτι με αυτή την προεδρία Τραμπ, αλλά αυτή η προεδρία τελείωσε».

Αναφερόμενος στο διαζύγιο με την κυβέρνηση, ο πρώην εργαζόμενος στην Goldman Sachs τόνισε πως πλέον αισθάνεται ελεύθερος να «ξαναπιάσει τα όπλα» του μέσω της πλατφόρμας του Breitbart, και χαρακτήρισε τον εαυτό του «Μπάνον ο Βάρβαρος».

«Έχτισα μία [βρισιά] μηχανή στο Breitbart. Και τώρα θα πάω πίσω, γνωρίζοντας αυτά που ξέρω, και θα ανεβάσουμε στροφές σε αυτή τη μηχανή», προσέθεσε.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ, ο κ. Μπάνον ήταν γνωστός αντίπαλος του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου Γκάρι Κον, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στρατηγού Μακμάστερ και άλλων στελεχών που αντιλαμβανόταν ως πρεσβευτές μίας «διεθνιστικής» οικονομικής πολικής.

Πριν λίγες ημέρες δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο «οικονομικός πόλεμος» με την Κίνα «είναι το παν», ενώ παράλληλα άδειασε τις προειδοποιήσεις των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών προς της Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πόλεμος.

Δεν μάσησε δε καθόλου τα λόγια του για τους ενδοκυβερνητικούς αντιπάλους του: «Ω, κατουριούνται πάνω τους», είπε.

Πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν τις εν λόγω δηλώσεις του κ. Μπάνον, που έγιναν μάλιστα στο αριστερό περιοδικό The American Prospect, ως μήνυμα προς τον κ. Τραμπ ότι θέλει να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μπάνον είναι ο τέταρτος
στενός συνεργάτης του κ. Τραμπ που είτε παραιτείται είτε απολύεται από τον Λευκό Οίκο σε διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων, ακολουθώντας τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου Σον Σπάισερ, τον προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους και τον διευθυντή επικοινωνίας Άντονι Σκαραμούτσι.
Πηγή: skai.gr