Η συντακτική συνέλευση του Μαδούρο πήρε στα χέρια της τη νομοθετική εξουσία

Η αμφιλεγόμενη συντακτική συνέλευση της Βενεζουέλας αποφάσισε να αναθέσει στον εαυτό της τη νομοθετική εξουσία, ουσιαστικά εξουδετερώνοντας την κανονική Βουλή, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η 545μελής συντακτική συνέλευση αποκτά τη δυνατότητα να εγκρίνει νέο δανεισμό από το εξωτερικό και να προωθήσει νομοσχέδια που θα αποδυναμώνουν τους αντιφρονούντες, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι το καθεστώς του «τσαβίστα» προέδρου Νικολάς Μαδούρο μεθοδεύει την παραμονή του στην εξουσία.

Στην πράξη το καθεστώς Μαδούρο είχε ήδη «αφοπλίσει» τη Βουλή, καθώς το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει σχεδόν κάθε νομοθέτημα που είχε περάσει το σώμα τον τελευταίο χρόνο. Όμως με την ανάληψη της νομοθετικής εξουσίας οι «τσαβίστας» πήραν και πάλι στα χέρια τους το σύνολο του κράτους.

Η πρόεδρος της συνέλευσης Ντέλσι Ροντρίγκες, σύμμαχος του προέδρου Μαδούρο, επέμεινε πάντως ότι η μεταφορά της νομοθετικής εξουσίας δεν σημαίνει και διάλυση του κοινοβουλίου. «Αυτοί οι τεμπέληδες πρέπει να δουλέψουν. Αυτό που τους λέμε είναι: 'Κύριοι, δεν θα σας αφήσουμε να πάτε διακοπές'»,, δήλωσε, αναφερόμενοι στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Διεθνής καταδίκη

Την απόφαση της συντακτικής συνέλευσης καταδίκασαν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του σώματος, αλλά και το ισχυρότερο εμπορικό μπλοκ της Λατινικής Αμερικής, το Mercosur.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «αρπαγή εξουσίας» που αποσκοπεί στην αντικατάσταση της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης με μία «επιτροπή που θα δρα αυταρχικά υπεράνω του νόμου».

Η αμερικανική διπλωματία αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να επιβάλει περαιτέρω βαριές κυρώσεις στο Καράκας, χρησιμοποιώντας «όλο το βάρος της αμερικανικής οικονομικής και διπλωματικής δύναμης» για όσο διάστημα το καθεστώς Μαδούρο συμπεριφέρεται ως «αυταρχική δικτατορία».

Το Mercosur από την πλευρά του καταδίκασε την απόφαση της συντακτικής συνέλευσης, καθιστώντας σαφές πως τα ιδρυτικά μέλη της – η Βραζιλία η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη – δεν θα αναγνωρίσουν οποιοδήποτε μέτρο λάβει η αντι-Βουλή.

Ο πρόεδρος της κανονικής Βουλής της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες, δήλωσε πως η συντακτική συνέλευση «κατεδάφισε τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα», προσθέτοντας ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν με ξένους διπλωμάτες το Σάββατο στην πρωτεύουσα Καράκας με στόχο να αυξηθεί η πίεση στον κ. Μαδούρο.
Πηγή: skai.gr