Άγνωστοι στις Αρχές οι τέσσερις συλληφθέντες στην Ισπανία, άφαντος ο οδηγός

Τέσσερις ύποπτοι έχουν συλληφθεί έως τώρα στην Ισπανία σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βαρκελώνη και την παραθεριστική κωμόπολη Καμπρίλς, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων από 100.

Πρόκειται για τρεις Μαροκινούς και έναν Ισπανό, όμως, κανένας εξ αυτών δεν είχε γνωστό ιστορικό σύνδεσης με τρομοκρατία, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας της Καταλονίας.

Άφαντος ωστόσο παραμένει ο οδηγός του ημιφορτηγού που εισέβαλε στον πεζόδρομο της Λας Ράμπλας, στην τουριστική καρδιά της Βαρκελώνης, παρέσυρε δεκάδες ανθρώπους και στη συνέχεια κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι ισπανικές Αρχές θεωρούν πως οδηγός του οχήματος ήταν ο 18χρονος Μούσα Ουκαμπίρ. Τα έγγραφα του αδελφού του είχαν χρησιμοποιηθεί για την ενοικίαση του βαν.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι τα χτυπήματα
σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς συνδέονται και ότι οι δράστες είχαν αρχίσει προ πολλού σχέδια για κάτι ακόμα μεγαλύτερο με έδρα την κοινότητα Αλκανάρ, στην περιφέρεια της Βαρκελώνης, όπου χθες το πρωί έκρηξη που σημειώθηκε σε σπίτι προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ακόμα επτά.

Μάλιστα, οι ισπανικές Αρχές εκτιμούν ότι πίσω από τα χτυπήματα βρίσκεται πολυμελής τρομοκρατικός πυρήνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δικαστική πηγή, ο πυρήνας εκτιμάται ότι αριθμεί οκτώ μέλη, τα οποία μάλιστα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου. Η εφημερίδα El Pais από την πλευρά της μεταδίδει ότι ο πυρήνας διέθετε 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των πέντε τρομοκρατών που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στην Καμπρίλς.

Οι πέντε δράστες στην Καμπρίλς ήταν ζωσμένοι με ψεύτικα εκρηκτικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Καταλονίας, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο που προσπάθησαν να ρίξουν σε πεζούς βρέθηκαν ένα τσεκούρι και μαχαίρια.

Μία γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ πέντε ακόμα πολίτες κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελώνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ισχυρισμός που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι νεκροί και οι τραυματίες των δύο επιθέσεων ανήκουν σε 34 διαφορετικές εθνικότητες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις καταλανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και μία Ελληνίδα που, σύμφωνα με δηλώσεις συγγενής της στον ΣΚΑΪ, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Πηγή: skai.gr