Μύθο για το... αίμα γουρουνιού επικαλέστηκε ο Τραμπ μετά τη Βαρκελώνη

Με έναν ανυπόστατο θρύλο για τη χρήση αίματος γουρουνιού απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Τραμπ αρχικά καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

Στη συνέχεια όμως, παρότρυνε τον κόσμο να μελετήσει το δήθεν παράδειγμα του αμερικανού στρατηγού Τζον Πέρσινγκ, ο οποίος – σύμφωνα με αστικό μύθο – χρησιμοποιούσε σφαίρες καλυμμένες με αίμα χοίρου όταν εκτελούσε μουσουλμάνους αντάρτες στις Φιλιππίνες, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν το γουρούνι μη καθαρό ζώο.

Ωστόσο, έως τώρα δεν υπάρχουν αξιόπιστα ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Πέρσινγκ χρησιμοποιούσε αίμα γουρουνιού, ούτε ότι ο στρατηγός ενέκρινε τέτοιες πρακτικές.

«Μελετήστε τι έκανε ο στρατηγός Πέρσινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών στους τρομοκράτες όταν τους έπιαναν», τιτίβισε ο κ. Τραμπ. «Δεν υπήρχε ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία για 35 χρόνια».



Ο κ. Τραμπ είχε επικαλεστεί τον ίδιο ανυπόστατο αστικό μύθο και κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το 2016, όταν αφηγήθηκε ότι ο Πέρσινγκ διέταξε την εκτέλεση 49 κρατούμενων τρομοκρατών με σφαίρες βουτηγμένες σε αίμα γουρουνιού και άφησε μόνο έναν να ζήσει, ώστε να διαδώσει την ιστορία.

Τότε είχε πει ότι η ισλαμική τρομοκρατία αποτράπηκε για 25 χρόνια, αντί για 35.

Σημειώνεται τέλος ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες είναι ο μοναδικός ανοιχτά αποικιοκρατικός πόλεμος στην ιστορία της χώρας, και κατά κανόνα δεν θεωρείται κεφάλαιο τιμής από αμερικανούς ιστορικούς.
Πηγή: skai.gr