Κλείσιμο

Ισπανία: Ανθρωποκυνηγητό της αντιτρομοκρατικής για τον οδηγό του βαν

Γιγαντιαία αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησαν σήμερα οι αρχές στην Ισπανία, αφότου ένας ύποπτος ως ισλαμιστής μαχητής παρέσυρε με βαν πλήθος στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 13 άτομα πριν διαφύγει, σε μια από τις πολλαπλές –σύμφωνα με την αστυνομία- συντονισμένες επιθέσεις.


Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση της Πέμπτης, κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου στην πόλη, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που έκαναν βόλτα. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί με τους πλέον των 100 τραυματιών, δήλωσαν οι αρχές.

Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το άτομο που οδηγούσε το φορτηγάκι, ο οποίος εθεάθη να απομακρύνεται πεζός, η αστυνομία δήλωσε ότι σκότωσε πέντε άτομα που είχαν επιτεθεί χθες βράδυ στο Καμπρίλς, μια κωμόπολη νότια της Βαρκελώνης, αποτρέποντας τρομοκρατική επίθεση, όπως την αποκάλεσαν, που θα περιελάμβανε ζώνες με εκρηκτικά. Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση.


Η αστυνομία είπε ότι οι ύποπτοι στην Καμπρίλς είχαν σχέση με την επίθεση του φορτηγού στην Βαρκελώνη.

Πριν μπει στον δενδρόφυτο πεζόδρομο Λα Ράμπλα ο οδηγός με το φορτηγάκι, ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε σπίτι σε ξεχωριστή κωμόπολη νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, είπε η αστυνομία. Οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά.

Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι είχε συλλάβει δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μαλίγια, παρότι κανείς τους δεν ήταν ο οδηγός στο φορτηγάκι. Πρόσθεσαν ότι η κατάσταση στην Καμπρίλς είναι υπό έλεγχο.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσα άτομα εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση της Βαρκελώνης και στα άλλα επεισόδια.

Στους τραυματίες συγκαταλέγονται άνθρωποι από 24 διαφορετικές εθνικότητες. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως στα 26 εξ αυτών είναι Γάλλοι, εκ των οποίων οι 11 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Όλα άρχισαν (;) από την Αλκανάρ

Εν τω μεταξύ, το χτύπημα στη Βαρκελώνη φαίνεται να συνδέεται με την έκρηξη σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ νότια της Βαρκελώνης, χθες το πρωί, με ένα νεκρό και επτά τραυματίες.

Συμφώνα με την εφημερίδα El Pais στο σπίτι βρέθηκαν φιάλες με προπάνιο και βουτάνιο.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι στο συγκεκριμένο σπίτι θα κατασκευάζονταν εκρηκτικοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια επίθεση.
Πηγή: skai.gr