Κλείσιμο

Δύο νεκροί από βομβιστική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Ένα στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε σήμερα σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, μέλους ισλαμιστικής ομάδας, στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Απροσδιόριστος παραμένει για την ώρα, ο αριθμός των τραυματιών.

Η σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση κάνει τακτικά περιπολίες στα σύνορα, επιδιώκοντας να αναχαιτίσει τη δράση των σαλαφιστών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μέλη της Χαμάς σταμάτησαν για έλεγχο δύο άνδρες που προσέγγισαν τα σύνορα και τότε ο ένας από αυτούς ανατινάχτηκε.

Η Χαμάς θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, που διατηρεί ως επί το πλείστον κλειστά τα σύνορά της με την Γάζα, κατηγορώντας τους σουνίτες ότι στο παρελθόν έχουν βοηθήσει παραστρατιωτικούς στην χερσόνησο του Σινά.

Η Χαμάς από την πλευρά της αρνείται τις κατηγορίες.

Οι σαλαφιστές της Γάζας έχουν ταχθεί στο πλευρό του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και της αλ-Καΐντα που έχουν κηρύξει «ιερό πόλεμο» εντός και εκτός συνόρων των περιοχών που ελέγχουν σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τις δυνάμεις που υποστήριζαν τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, το 2007. Έκτοτε έχει δείξει πολύ μικρή ανοχή στα κινήματα των σαλαφιστών, συλλαμβάνοντας πολλά μέλη τους και κάνοντας εφόδους στις οικίες τους, σε αναζήτηση όπλων.
Πηγή: skai.gr