Η Τουρκία αντεπιτίθεται στη Μέρκελ: Δεν μπορεί μία χώρα να ορίζει την ΕΕ

Αιχμές για τα σχόλια της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με «πάγωμα» της εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Τα σχόλια που έκανε χθες η κ. Μέρκελ ήταν «ατυχή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο κ. Τσελίκ, σημειώνοντας με νόημα ότι η πολιτική της ΕΕ δεν μπορεί να καθορίζεται από μία μόνο χώρα.

«Αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ επικίνδυνες» και βλάπτουν την «αξιοπιστία» της Ένωσης, προσέθεσε, καθώς συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα.

Ο κ. Τσελίκ υποστήριξε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Τουρκία θα ωφεληθούν από την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1995 αλλά δεν καλύπτει βασικές κατηγορίες, όπως τα αγροτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων.

Στα τέλη του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άδεια για έναρξη των εργασιών για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, όμως το ζήτημα για την ώρα έχει «παγώσει».

Ο τούρκος υπουργός κάλεσε επίσης το Βερολίνο να δεχτεί το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση ενός θεολόγου τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως στερνό συνεργάτη των πραξικοπηματιών της Αεροπορίας, στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν της προηγούμενες ημέρες ότι ο Ντίλ Οκσούζ – γνωστός ως «κήρυκας της Αεροπορίας» – βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος και έχει λάβει άδεια διαμονής στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Δεν μπορεί σύμμαχός μας να δίνει καταφύγιο σε έναν φονιά», είπε ο κ. Τσελίκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Πηγή: skai.gr