Κλείσιμο

Ως $300 εκ. κοστίζει η «εισβολή» NotPetya στον μεγαλύτερο εφοπλιστικό όμιλο

Ζημία 200 έως 300 εκατομμυρίων δολαρίων εκτιμά ότι υπέστη ο μεγαλύτερος όμιλος θαλάσσιων εμπορικών μεταφορών στον κόσμο, η AP Moller - Maersk, εξαιτίας της μεγάλης κυβερνο-επίθεσης που χτύπησε την Ουκρανία στα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε δεκάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας αναμένεται να φανεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθότι η μεγαλύτερη απώλεια εσόδων καταγράφηκε τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δανέζικος κολοσσός, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου.

Μολονότι η κυβερνο-επίθεση προκάλεσε «σοβαρά» προβλήματα τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε πελάτες, η Maersk υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κλοπή ή παραβίαση δεδομένων κι ότι διατήρησε τον πλήρη έλεγχο του στόλου της καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού. «Όλοι οι υπάλληλοι ήταν ασφαλείς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πηγή της επίθεσης δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία, η οποία αρνείται κάθε ανάμιξη.

Η κυβερνο-επίθεση του Ιουνίου βασίστηκε στο λογισμικό MeDoc που χρησιμοποιείται για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στην Ουκρανία. Οι δράστες χρησιμοποίησαν τις ενημερώσεις (updates) του λογισμικού για να μολύνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα κρατικών και ιδιωτικών φορέων στην Ουκρανία, και στη συνέχεια τοι πρόβλημα εξαπλώθηκε μέσω εταιρειών που συναλλάσσονται με ουκρανούς πελάτες.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε έχει γίνει γνωστό ως NotPetya, για να το ξεχωρίσει από την «οικογένεια» κακόβουλου λογισμικού Petya, με το οποίο έχει ομοιότητες αλλά και διαφορές.

Το NotPetya φαίνεται να λειτουργεί πρωτίστως ως ransomware, δηλαδή λογισμικό που «κλειδώνει» τον υπολογιστή του στόχου και απαιτεί λύτρα ώστε να τον «απελευθερώσει». Ωστόσο, είτε λόγω ακούσιων ατελειών είτε λόγω εκούσιου σχεδιασμού, το NotPetya λειτούργησε πρωτίστως ως λογισμικό που «κλείδωσε» ή διέγραψε δεδομένα.

Συνολικά το δεύτερο τρίμηνο, η Maersk κατέγραψε ζημίες 264 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως εκτιμά ότι αν αφαιρεθούν διάφοροι προσωρινοί παράγοντες είχε πραγματικά κέρδη 389 εκατ. δολαρίων.

Τα έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά κατά $743 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, με μπροστάρη τη «ναυαρχίδα» του ομίλου, την Maersk Line, η οποία είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια – ήτοι 21%.
Πηγή: skai.gr