Οι νέες απειλές Τραμπ για το Obamacare θα αυξήσουν ασφάλιστρα & ελλείμματα

Τα ασφάλιστρα για τα πιο δημοφιλή προγράμματα περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθούν κατά 20% το επόμενο έτος εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή να διακόψει τις κρατικές επιδοτήσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του ακομμάτιστου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Πρόκειται για το νεότερο «χαστούκι» στην προσπάθεια του κ. Τραμπ να ανατρέψει το σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα – το αποκαλούμενο Obamacare.

Τυχόν διακοπή των επιδοτήσεων θα έχει μάλιστα αρνητικές επιπτώσεις και για τον προϋπολογισμό, διογκώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 194 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή έως το τέλος του 2026.

Το έλλειμμα θα αυξηθεί διότι το Obamacare προβλέπει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για πολίτες που χρειάζονται βοήθεια στην κάλυψη της φαρμακοϊατρικής ασφάλισής τους. Αν λοιπόν τα ασφάλιστρα αυξηθούν εξαιτίας της κατάργησης των επιδοτήσεων, το ομοσπονδιακό κράτος θα πρέπει να δώσει ακόμα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό.

Μετά την καταψήφιση τριών Ρεπουμπλικανικών νομοσχεδίων για μερική ή πλήρη ανάκληση του Obamacare στη Γερουσία τον περασμένο μήνα, ο κ. Τραμπ προσπάθησε να υποχρεώσει νέα ψηφοφορία απειλώντας με διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων. Πρόκειται για χρήματα που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε ασφαλιστικές εταιρείες ως αντάλλαγμα για τα μειωμένα ασφάλιστρα που προσφέρουν σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Ο κ. Τραμπ εκτιμά ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο το Obamacare θα «καταστραφεί εκ των έσω» (implode). Συνεπώς, οι Δημοκρατικοί θα υποχρεωθούν να δεχτούν τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων για τουλάχιστον μερική ανάκλησή του.

Η έκθεση του CBO δεν προβλέπει αυτοκαταστροφή του Obamacare εάν διακοπούν οι κρατικές επιδοτήσεις, όμως σημειώνει ότι τυχόν διακοπή θα αποκόψει το επόμενο έτος περίπου το 5% του πληθυσμού από οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία.

Υπαίτια για αυτό θα είναι η «σημαντική αβεβαιότητα» που θα προκαλούσε η πολιτική Τραμπ στους παρόχους ασφάλισης, οδηγώντας στην απόσυρσή τους από ορισμένες περιοχές. Πάντως, ο αποκλεισμός του 5% του πληθυσμού από την παροχή ασφάλισης αναμένεται να λήξει έως το 2020, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα στην αγορά.

«Όσο κι αν πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του, η έκθεση του CBO καθιστά ξεκάθαρο ότι εάν αρνηθεί να πληρώσει [τις επιδοτήσεις] θα είναι υπεύθυνος για το ότι οι αμερικανικές οικογένειες θα πληρώνουν περισσότερα για λιγότερη φροντίδα», δήλωσε αιχμηρά ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. «Είναι ο πρόεδρος και η μπάλα είναι στο γήπεδό του».
Πηγή: skai.gr