Πιθανός ουκρανικός δάκτυλος πίσω από το πυραυλικό άλμα της Βορείου Κορέας

Σοβιετική πυραυλική τεχνολογία, η οποία μπορεί να διέρρευσε στη μαύρη αγορά μέσω της ανατολικής Ουκρανίας, εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε η Βόρεια Κορέα προκειμένου να πραγματοποιήσει το τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στο πυραυλικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με νέες αναλύσεις εμπειρογνωμόνων.

Οι δύο πετυχημένες δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο προκάλεσαν έκπληξη στις Δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μέχρι πρότινος άλλωστε η απομονωμένη χώρα δεν είχε επιδείξει ικανότητα να κατασκευάσει κινητήρες που θα μπορούσαν να στηρίξουν βλήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Σε έκθεση που δημοσιεύεται στο κορυφαίο κέντρο μελετών International Institute of Strategic Studies (IISS), ο ειδικός Μάικλ Έλαμαν σημειώνει ότι από την εξέταση των φωτογραφιών που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Βορράς προκύπτει ότι ο κινητήρας που χρησιμοποιήθηκε στις τελευταίες πετυχημένες δοκιμές είναι υπερβολικά σύνθετος για να αναπτυχθεί εγχώρια.

Αντίθετα, φαίνεται να βασίζεται στην «οικογένεια» πανίσχυρων σοβιετικών κινητήρων RD-250.

Ως πιθανότερη πηγή αυτής της τεχνολογίας
, ο κ. Έλαμαν «δείχνει» την βιομηχανική μονάδα της εταιρείας Yuzhnoye στην ανατολική Ουκρανία, η οποία παράγει πυραυλικό υλικό από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αλλά χτυπήθηκε οικονομικά μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, το 2014.

«Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Yuzhnoye στο Ντιπροπετρόβσκ και στο Πάβλογκραντ ήταν κατά πάσα πιθανότητα οι πρώτοι που υπέστησαν τις συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων, κάτι που τους κατέστησε ευάλωτους σε εκμετάλλευση από ανενδοίαστους εμπόρους όπλων και εγκληματίες που επιχειρούν στη Ρωσία, την Ουκρανία και αλλού», αναφέρει η έκθεση του IISS.

Ο κ. Έλαμαν επισημαίνει ακόμα ότι οι πρώτες ενδείξεις χρήσης των RD-250 από τη Βόρεια Κορέα, τον Σεπτέμβριο του 2016, συμπίπτουν με τον τερματισμό των βορειοκορεατικών πειραματισμών με την πυραυλική τεχνολογία των εν πολλοίς αποτυχημένων μοντέλων Masudan.

Ακολουθούν οι πετυχημένες δοκιμές του μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12 και του διηπειρωτικού Hwasong-14, που αλλάζουν άρδην την εικόνα για το βορειοκορεατικό πυραυλικό πρόγραμμα.

Σε παραπλήσια συμπεράσματα όσον αφορά τη σοβιετική προέλευση του βορειοκορεατικού κινητήρα καταλήγει και ανάλυση του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, το οποίο ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες που εργάζονταν στο πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

«Έχουμε ταυτοποιήσει τον κινητήρα ως απόρροια της ρωσικής οικογένειας κινητήρων RD-250 ή RD-251», σημειώνει η ανάλυση του BAS, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για την ακριβή πηγή διαρροής αυτής της τεχνολογίας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης