Διαβουλεύσεις Κίνας - Ρωσίας για την κρίση στη χερσόνησο της Κορέας

Για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, συνομίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γουάνγκ Γι χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να ρίξουν τους διπλωματικούς τόνους τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βόρεια Κορέα. 

«Βρισκόμαστε σε μία καμπή για να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και να επαναλάβουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο ζητεί συστηματικά την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Βόρεια και Νότια Κορέα) που διακόπηκαν το 2009.

Οι δηλώσεις της Χουά Τσουνίνγκ έρχονται την ίδια ώρα που η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν ανακοίνωσε σήμερα «παύση» στην εφαρμογή του σχεδίου πυραυλικής επίθεσης κατά του Γκουάμ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση νέων «ανεύθυνων ενεργειών» της Ουάσινγκτον.

Με άρθρο τους στην Wall Street Journal οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει μεταβολή του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι επιθυμεί την αποφυγή, πάση θυσία, μίας πολεμικής σύρραξης στην χερσόνησο.


Πηγή: skai.gr