Προς πτώχευση οδεύει η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πτώχευσης βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, η Air Berlin, αφότου η μεγαλομέτοχός της, ο αερομεταφορέας Etihad από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την οικονομική στήριξη στην ασθμαίνουσα εταιρεία.

Η Air Berlin κατέθεσε έγγραφα αδυναμίας πληρωμής χρεών και πλέον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ανταγωνίστρια Lufthansa για πώληση τμημάτων της. Στις διαβουλεύσεις φέρεται να συμμετέχει και η EesyJet, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Στην υπόθεση επενέβη και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία προσέφερε προσωρινή πιστωτική γραμμή 150 εκατομμυρίων ευρώ στην Air Berlin, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Air Berlin και την Lufthansa βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Η Air Berlin υπέστη ζημίες 782 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι και έχει χρέη που αγγίζουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Η Etihad επένδυσε στην Air Berlin το 2011 όμως έχει αρχίσει να αναθεωρεί τις ευρύτερες επενδύσεις της στην Ευρώπη, λόγω περιορισμένης κερδοφορίας. Η Air Berlin είναι τυπικό παράδειγμα άκαρπης επένδυσης, καθώς τα τελευταία χρόνια η Etihad παρέχει συνεχώς «ενέσεις» ρευστότητας στη γερμανική εταιρεία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τον Απρίλιο η Etihad έδωσε 250 εκατομμύρια ευρώ στην Air Berlin.
Πηγή: skai.gr