Η Βρετανία προτείνει μεταβατική τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει τη δημιουργία μίας νέας προσωρινής τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ μετά από το Brexit το Μάρτιο του 2019, ώστε να αποφευχθεί μία απότομη αλλαγή με περιορισμούς στην εμπορική σύνδεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτό δηλώνεται στο πρώτο από μία σειρά «εγγράφων μελλοντικού συνεταιρισμού» με την ΕΕ που δημοσιεύει σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξόδου από την ΕΕ.

Επιβεβαιώνεται ότι η Βρετανία θα βγει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, αλλά προτείνεται η δημιουργία μία ειδικής τελωνειακής σχέσης ως «πιθανή προσέγγιση» για να επιτευχθεί μία «ομαλή και με τάξη» μετάβαση στη νέα εποχή.

Στο πλαίσιο αυτής της τελωνειακής ένωσης θα επιτρέπεται η απρόσκοπτη μεταφορά προϊόντων μεταξύ των δύο ακτών της Μάγχης, χωρίς δασμούς και ελέγχους, όπως δηλαδή ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, ωστόσο, εφόσον συσταθεί αυτή η προσωρινή τελωνειακή ένωση η Βρετανία θα περιορίζεται στις κινήσεις της για υπογραφή νέων διμερών εμπορικών συμφωνιών με χώρες μη-μέλη της ΕΕ, καθώς θα πρέπει να αποδεχθεί τους κοινούς ευρωπαϊκούς δασμούς για προϊόντα τρίτων χωρών.

Το υπουργείο Brexit τονίζει ότι αυτή η τελωνειακή συμφωνία θα είναι «περιορισμένου χρόνου», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η διάρκειά της.

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση υπουργών για το μέλλον της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και για τη διάρκεια και το περιεχόμενο μίας μεταβατικής περιόδου μετά από το Brexit.

Τώρα, ωστόσο, επιβεβαιώνεται από τη μία η πρόθεση εξόδου από την ισχύουσα τελωνειακή ένωση και από την άλλη ότι και οι πιο ακραιφνείς υποστηρικτές του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο έχουν αποδεχθεί τελικά την ανάγκη μίας μεταβατικής περιόδου με τις μικρότερες δυνατές αλλαγές στη σχέση με την ΕΕ.

Δεν είναι σαφές κατά πόσο θα πρέπει να αναμένεται απάντηση από την ΕΕ στην πρόταση της Βρετανίας για την προσωρινή τελωνειακή ένωση, καθώς ο όρος που έχει τεθεί από τις Βρυξέλλες είναι ότι για να αρχίσει η συζήτηση για τη μελλοντική εμπορική σχέση θα πρέπει να έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος στα θέματα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας, των μελλοντικών συνόρων με την Ιρλανδία και του κόστους του διαζυγίου.

Την Τετάρτη αναμένεται η δημοσιοποίηση του δεύτερου εγγράφου με τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης ενόψει του Brexit, αυτή τη φορά στο ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία.

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit του Εργατικού Κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για την προσωρινή τελωνειακή ένωση «ασυνάρτητη και ανεπαρκή». Πρόσθεσε ότι είναι «σχεδιασμένη να φτιασιδώσει βαθιές και συνεχιζόμενες διαιρέσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου».

Την πρόταση πάντως χαιρέτισε η Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων. Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Τζος Χάρντι είπε ότι είναι «ενθαρρυντικό το ότι αυτά τα έγγραφα προτείνουν μια περιορισμένης διάρκειας μεταβατική περίοδο και ένα τελωνειακό σύστημα με όσο το δυνατόν λιγότερους φραγμούς».

Ο οργανισμός CityUK, που εκπροσωπεί τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Λονδίνου, επίσης καλωσόρισε την πρόθεση δημιουργίας μιας μεταβατικής τελωνειακής ένωσης λέγοντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας», αλλά κάλεσε παράλληλα σε «έκτακτες» συνομιλίες για έναν ευρύτερο διακανονισμό που θα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο