Κλείσιμο

Ο Μαδούρο διέταξε λαϊκά στρατιωτικά γυμνάσια ως απάντηση στις απειλές Τραμπ

Στρατιωτικά γυμνάσια διέταξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ως απάντηση στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της λατινοαμερικανικής χώρας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα
, ο κ. Μαδούρο κάλεσε μάλιστα τον λαό – «εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες» – να συμμετάσχει ενεργά στα γυμνάσια και στο σχέδιο άμυνας προκειμένου να προστατεύσει τη Βενεζουέλα από την «ιμπεριαλιστική αρβύλα».

Οι στρατιωτικές-πολιτικές ασκήσεις είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 26 και 27 Αυγούστου.

«Ας προετοιμαστούμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη με τανκ, αεροπλάνα και όπλα», είπε ο «τσαβίστα» ηγέτης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους «προδότες της χώρας», σε μία πιθανή αιχμή κατά της αντιπολίτευσης.

Πιο ευθεία ήταν η προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο, ο οποίος εμφανίστηκε στην τηλεόραση ένστολος, συνοδευόμενος από στρατιώτες, και προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι στην αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον «είτε είσαι πατριώτης είτε είσαι φιλο-Γιάνκης».

Η απόφαση του κ. Τραμπ να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα καταδικάστηκε από πολλές νοτιοαμερικανικές χώρες, υποχρεώνοντας τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να υποσχεθεί η Ουάσιγκτον επιδιώκει ειρηνική λύση – με οικονομικά και διπλωματικά μέσα.

Χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συνέρρευσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας την Δευτέρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κ. Μαδούρο για αντι-αμερικανική κινητοποίηση. Πολλοί κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Σταματήστε τον Τραμπ».

Οι βολές Τραμπ κατά της Βενεζουέλας έχουν δώσει ευκαιρία στον κ. Μαδούρο να εστιάσει στην «εξωτερική απειλή» παρά στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι οποίοι έχουν σημαδευτεί από σχεδόν καθημερινές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις με περισσότερους από 120 νεκρούς.

Η πολιτική ένταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές για τη συγκρότηση συντακτικής συνέλευσης η οποία θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει προσπάθεια εγκαθίδρυσης δικτατορίας με επίφαση τη δικτατορία.
Πηγή: skai.gr