Ιράν: Μπορούμε να ξαναρχίσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα μέσα σε ώρες

Το Ιράν μπορεί να επανεκκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του ακόμα σε διάστημα ωρών εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν την πολιτική «κυρώσεων και απειλών» εναντίον του, δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε βουλευτές στην Τεχεράνη, ο κ. Ρουχανί υποστήριξε μάλιστα ότι το Ιράν μπορεί πολύ γρήγορα να φέρει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε πιο προχωρημένο επίπεδο σε σχέση με το 2015, όταν υπέγραψε τη συμφωνία αποκλιμάκωσης των πυρηνικών δραστηριοτήτων του με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί.

Δεν έκανε πάντως κάποια αναφορά σε συγκεκριμένες πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν.

Ο κ. Ρουχανί μετρίασε την προειδοποίησή του λέγοντας ότι το περσικό κράτος θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015. Άφησε όμως αιχμές για την πολιτική άσκησης πίεσης στο Ιράν, λέγοντας ότι ακριβώς αυτή η «αποτυχημένη εμπειρία» υποχρέωσε εν τέλει την Ουάσιγκτον να διαπραγματευτεί με την Τεχεράνη.

Πριν δύο εβδομάδες το Κογκρέσο των ΗΠΑ πέρασε νόμο που επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν για τις πυραυλικές του δραστηριότητες, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Τεχεράνης, η οποία κατήγγειλε μονομερή παραβίαση της συμφωνίας του 2015.
Πηγή: skai.gr