Μέρκελ: Απολύτως αποκρουστική η ακροδεξιά βία του Σάρλοτσβιλ

«Απολύτως αποκρουστική» χαρακτήρισε τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την ακροδεξιά εξτρεμιστική βία που σημειώθηκε στη Βιρτζίνια.

Τα σχόλια της Μέρκελ έρχονται μετά από ένα Σαββατοκύριακο συγκρούσεων μεταξύ ρατσιστών διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών στην πόλη Σάρλοτσβιλ – με απολογισμό μια νεκρή γυναίκα και 19 τραυματίες.

Ο Ντόναλντ Τράμπ δέχθηκε έντονες επικρίσεις – και από μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος - επειδή δεν καταδίκασε ξεκάθαρα τους ακροδεξιούς, αρκούμενος να κάνει ένα σχόλιο για βία «από πολλές πλευρές», με τη Μέρκελ να αναδεικνύει με τη ρητορική της τις διαφορές της με τον αμερικανό πρόεδρο.

Εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι σκηνές (που εκτυλίχθηκαν) στην ακροδεξιά πορεία ήταν απόλυτα αποκρουστικές, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους το γυμνό πρόσωπο του ρατσισμού, ο αντισημιτισμός και το μίσος στην πιο σατανική τους μορφή».

«Αυτές οι εικόνες και τα συνθήματα είναι αηδιαστικά όπου κι αν βρίσκονται, και είναι διαμετρικά αντίθετα με τους πολιτικούς στόχους της καγκελαρίου και ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης» επισήμανε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας πρόσθεσε ότι η κ. Μέρκελ υποστηρίζει «εκείνους που αντιτάσσονται ειρηνικά σε τόσο επιθετικές, ακροδεξιές απόψεις».

«Εσωτερική τρομοκρατία» χαρακτήρισε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς τα σοβαρά επεισόδια. 

Οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται το μίσος και τη βία» των ακροδεξιών, δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, στον απόηχο της συγκέντρωσης ακροδεξιών που οδήγησε στα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ. Να σημειωθεί ότι τη στάση των ακροδεξιών καταδίκασε και η κόρη του Τραμπ Ιβάνκα. 

Πηγή: skai.gr