Στην κόψη του ξυραφιού η προσπάθεια επανόδου της Φερνάντεθ στην Αργεντινή

Εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη για το πολιτικό μέλλον της Αργεντινής βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες, όπου η περονίστρια πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεθ επιδιώκει επάνοδο στην πολιτική σκηνή μέσω των προκριματικών για τη Γερουσία.

Με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, η κ. Φερνάντεθ βρίσκεται στήθος με στήθος, περίπου στο 34%, με τον πρώην υπουργό Παιδείας της Εστεμπάν Μπούλριχ, ο οποίος εκπροσωπεί την παράταξη του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Παρά την τεχνική ισοψηφία πάντως, η κ. Φερνάντεθ έσπευσε να υποστηρίξει ότι κέρδισε πριν δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Το Μπουένος Άιρες αναλογεί στο 40% του εθνικού εκλογικού σώματος και τυχόν επικράτηση της κ. Φερνάντεθ θα τονώσει τις ελπίδες της για διεκδίκηση της προεδρίας το 2019, ενώ παράλληλα θα συνιστά πολιτικό πλήγμα για την μεταρρυθμιστική ατζέντα του κ. Μάκρι.

Ο προκριματικός μπορεί να κρίνει ακόμα και την πολιτική επιβίωση της κ. Φερνάντεθ, καθώς εάν κερδίσει έδρα στη Γερουσία θα εξασφαλίσει ασυλία από την πληθώρα διώξεων για διαφθορά που αντιμετωπίζει από τότε που έχασε την προεδρία, το 2015.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτές βλέπουν σοβαρά τον κίνδυνο επιστροφής της κ. Φερνάντεθ στον προεδρικό θώκο. Το αργεντίνικο πέσο έχει αποδυναμωθεί απότομα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ, σύμφωνα με ανταπόκριση των «Financial Times» εταιρείες έχουν «παγώσει» επενδυτικά σχέδια περιμένοντας να δουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Πηγή: skai.gr